Strmoglavil helikopter z iranskim predsednikom, ki naj bi bil huje poškodovan

Svet 19. Maj 202416:22 > 22:31 1 komentar
iranski predsednik helikopter
Posnetek zaslona iranske državne televizije IRINN. Predsednik Ebrahim Raisi (levo) in še en neimenovani iranski uradnik na helikopterju (Foto: AFP/IRINN via Profimedia)

Na severu Irana se je ponesrečil helikopter, na katerem so bili iranski predsednik Ebrahim Raisi, zunanji minister Hosein Amirabdolahian in drugi iranski politiki. Po nekaterih informacijah je življenje predsednika in zunanjega ministra ogroženo, po drugih naj bi se reševalci še prebijali do območja, kjer je helikopter strmoglavil. Pri iskanju kraja nesreče pomaga tudi satelitski sistem Copernicus EU, je sporočil evropski komisar Janez Lenarčič.

Življenji iranskega predsednika Ebrahima Raisija in zunanjega ministra Hoseina Amirabdolahiana, ki je bil prav tako na helikopterju, sta ogroženi, je za tiskovno agencijo Reuters povedal neimenovan iranski uradnik.

V pogovoru za iransko državno televizijo je notranji minister Ahmad Vahidi dejal, da reševalna prizadevanja ovirajo neugodne vremenske razmere, mraz in gosta megla ter da bo trajalo, preden dosežejo lokacijo nesreče. Ob tem je zagotovil, da so “stvari pod nadzorom”, navaja britanski BBC. Medtem je Guardian povzel poročanje iranske državne televizije, da naj bi helikopter našli. Podobnosti niso navedli, prav tako ni jasno, ali je informacija točna. Navedbe, da so helikopter našli, so zanikali pripadniki Rdečega polmeseca.

Pozno zvečer je iranska vojska sporočila, da so zaznali signale iz helikopterja in mobilnega telefona enega od članov posadke. “Zdaj se z vsemi vojaškimi silami pomikamo proti območju in upam, da bomo lahko ljudem posredovali dobre novice,” je po poročanju iranske tiskovne agencije Tasnima dejal Asghar Abasgholizadeh, poveljnik korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) v vzhodnem Azerbajdžanu, je poročala Al Džazira.

Po do zdaj znanih podatkih se je helikopter z Raisijem na krovu na poti iz Azerbajdžana znašel v težavah. Nekateri mediji so poročali o “trdem pristanku” na goratem območju med mestoma Džolfa in Varzakan v iranski provinci Vzhodni Azerbajdžan, drugi pa o nesreči.

Agencija Reuters medtem ob sklicevanju na neimenovanega uradnika poroča, da je helikopter strmoglavil in da sta življenji predsednika in prvega moža diplomacije ogroženi. “Še vedno upamo, vendar so informacije, ki prihajajo s kraja nesreče, zelo zaskrbljujoče,” je dejal uradnik.

Poleg predsednika in zunanjega ministra je bil na helikopterju še guverner Vzhodnega Azerbajdžana Malek Rahmati in več drugih potnikov. Njihovo stanje ni znano, poročajo tuje tiskovne agencije.

V iskalni akciji sodeluje 40 reševalnih ekip. Reševalni helikopterji zaradi neugodnih vremenskih razmer in goste megle niso mogli vzleteti, so si pa reševalci pomagali z brezpilotnimi letalniki, navaja iranska televizijska mreža Press TV.

iran predsednik helikopter
Reševalne ekipe na območju, kjer je strmoglavil helikopter (Foto: Profimedia)

Ponesrečeni helikopter naj bi sicer potoval v konvoju treh helikopterjev. Druga dva, ki sta prevažala več ministrov in uradnikov, naj bi varno prispela na cilj.

“Sile Rdečega polmeseca in pomožne vojaške sile ter policija si prizadevajo, da bi našli ta helikopter,” poročanje iranske tiskovne agencije Tasnim povzema CNN. “Nekaterim predsednikovim spremljevalcem na tem helikopterju je uspelo vzpostaviti stik s centralnim štabom, kar vzbuja upanje, da bi se incident lahko končal brez žrtev,” je še poročala agencija.

Na spodnjem posnetku iranske državne televizije, objavljenem na omrežju X, je videti reševalce, ki se prebijajo do kraja nesreče. Ovira jih slabo vreme, ki je tudi eden od možnih vzrokov za nesrečo.

Raisi, ki položaj predsednika Irana zaseda od junija 2021, se je sicer davi mudil v Azerbajdžanu, kjer je s tamkajšnjim predsednikom Ilhamom Alijevom slovesno odprl jez na reki Aras.

iranski predsednik
Iranski predsednik pri azerbajdžanskem kolegu, 19. 5. 2024 (Foto: Profimedia)

Na omrežju X se je oglasil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Zapisal je, da je Iran zaprosil Evropsko unijo za pomoč in da je EU aktivirala satelitski sistem Copernicus za hitro odzivanje, ki naj bi pomagal locirati kraj nesreče.

Turčija je na pomoč v Iran poslala svoje reševalne ekipe. Pomoč sta ponudili tudi Rusija in Savdska Arabija, številne države iz regije in palestinsko islamistično gibanje Hamas pa so izrazili zaskrbljenost zaradi novice in solidarnost z Iranom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje