Konec ugibanj: nemška unija sporočila ime kanclerskega kandidata

Svet 17. Sep 202411:01 > 15:17 0 komentarjev
Friedrich Merz
Friedrich Merz (Foto: PROFIMEDIA)

V Nemčiji je vendarle konec ugibanj. Krščansko-demokratska unija (CDU) in Krščansko-socialna unija (CSU) sta se namreč zedinili in sporočili, katerega kandidata pošiljata v bitko za kanclerski položaj. Volilno kampanjo bo vodil vodja krščanskih demokratov Friedrich Merz, njegov tekmec, socialdemokrat in aktualni kancler Olaf Scholz, je medtem kadrovsko odločitev nasprotnega političnega tabora že komentiral.

Dobro leto pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami je konservativno zavezništvo, ki ga sestavljata Krščansko-demokratska unija (CDU) in Krščansko-socialna unija (CSU), določilo smernice volilne kampanje. 68-letni krščanski demokrat Friedrich Merz bo tako vodja, ki se bo pod okriljem unije potegoval za kanclerski stolček, na podlagi virov blizu stranke poroča nemški Spiegel.

Spomnimo, dlje časa ni bilo jasno, kdo bo obraz konservativne unije na državnozborskih volitvah jeseni 2025. Čeprav so nemški politični komentatorji predvidevali, da se bosta stranki odločili za Merza, bavarski ministrski predsednik in vodja opozicijske partnerice CSU Markus Söder doslej uradno ni izstopil iz tekme ter se je ponujal kot možni izzivalec. Za Spiegel je celo pred časom napovedal, da razmišlja o kandidaturi.

Söder je na novinarski konferenci v Berlinu, kjer je razkril, da bo na parlamentarnih volitvah konservativni blok zastopal Merz, poudaril enotnost med strankama. Ob tem je izpostavil, da med njima ni odprtih sporov. Na volitvah leta 2021 so namreč boji znotraj zavezništva, vključno z rivalstvom med Söderjem in takratnim vodjo CDU Arminom Laschetom, prispevali k zmagi socialdemokratov (SPD) kanclerja Scholza, ki so tako po 16 letih z oblasti izrinili konservativce.

Friedrich Merz in Markus Söder na novinarski konferenci v Berlinu
Friedrich Merz in Markus Söder na novinarski konferenci v Berlinu (Foto: PROFIMEDIA)

“Ponovno je združil našo stranko”

“Kadrovsko, politično in organizacijsko smo dobro pripravljeni,” je dejal Merz, ki si ne želi, da bi bile migracije glavna tema predvolilne kampanje. Kot je napovedal, bo sam dal prednost gospodarskim vprašanjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev so iz krščanskega zavezništva sporočili dan po tem, ko je Hendrik Wüst, prav tako iz vrst Krščansko-demokratske unije, sporočil, da ne bo kandidiral, ter ob tem dodal, da bo v tekmi podprl Merza. “Ponovno je združil našo stranko, parlamentarno skupino je naredil sposobno vodenja iz opozicije,” je o Merzu dejal Wüst.

Aktualni zvezni kancler, socialdemokrat Olaf Scholz (SPD), je Merzevo kandidaturo za kanclerja že pozdravil. “Vesel bi bil, če bi bil Merz kandidat unije za kanclerja,” je dejal Scholz na novinarsko vprašanje v Astani v Kazahstanu. Scholz je sicer že potrdil, da se ponovno poteguje za kanclersko kandidaturo.

Kandidaturo Merza naj bi predvidoma v ponedeljek potrdila tudi vodstvena odbora CDU in CSU. Parlamentarne volitve bodo v Nemčiji potekale septembra prihodnje leto. Na podlagi javnomnenjskih raziskav ima zavezništvo CDU/CSU trenutno precejšnjo prednost pred strankami vladne koalicije, ki jo poleg SPD tvorijo še Zeleni in liberalci (FDP).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!