“Kopiraj in prilepi” premier: zaključno delo Bettela naj bi bilo plagiat

Svet 27. Okt 202112:51 0 komentarjev
Xavier Bettel
Profimedia

Na zaključno delo luksemburškega premierja Xavierja Bettela je padla več kot le senca dvoma. Luksemburški medij Reporter.lu je razkril, da naj bi bilo več kot 96 odstotkov naloge prepisane brez navedbe virov. Xavier Bettel se je na razkritja odzval z besedami, da zaupa v sposobnost univerze, da preveri, če je bilo njegovo delo v skladu s takratnimi kriteriji, in dodal, da bo njihovo odločitev spoštoval.

V državi, ki do zdaj še ni imela škandalov, povezanih s plagiati del visokih političnih predstavnikov, je odjeknilo poročanje portala Reporter.lu, da naj bi bilo več kot 96 odstotkov zaključnega dela luksemburškega premierja Xavierja Bettela prepisanega.

Reporter.lu poroča, da v njegovi nalogi, ki jo je pred 22 leti opravljal na Univerzi Nancy (danes je ta univerza znana kot Université de Lorraine), ni nobene navedbe, ki bi ustrezala znanstvenemu delu. Na 56 straneh naloge so našli odstavke, ki niso prepisani, na le dveh straneh, in sicer v uvodu in v zaključku.

Bettel je zaključno delo napisal ob koncu študija prava in politologije. Današnji luksemburški premier je bil politično aktiven že kot študent. Leta 1999, ko je bil star 26 let, je postal poslanec in občinski svetnik v mestu Luksemburg.

Delo, ki ga je končal na takratni univerzi Nancy, je po spremembi sistema približno enakovredna magistrskemu delu. A smer, ki jo je študiral Bettel, velja za zelo raziskovalno naravnano, vidijo jo celo kot predpripravo na doktorsko delo, zato mora ustrezati visokim znanstvenim standardom.

Xavier Bettel: plagiat
Več kot 96 odstotkov naloge je kopiranih iz knjig, člankov in spletnih strani (Vir: Reporter.lu)

Premierjev mentor Etienne Criqui je dejal, da takrat niso imeli potrebnih orodij, da bi preverili, če gre za plagiat, a da ga ne more izključiti. Potrdil je, da zadevo trenutno preiskujejo.

Bettel je v izjavi za RTL zapisal: “Po mojem spominu sem delo napisal, kakor sem najbolje znal in verjel. Danes vidim, da bi to lahko – morda moral – storiti drugače.” Dodal je še, da popolnoma zaupa v sposobnost univerze, da presodi, če je njegovo zaključno delo ustrezalo takratnim kriterijem. “Če ugotovijo drugače, bom seveda sprejel to odločitev.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!