Cepljenim v ZDA ponekod ni več potrebno nositi mask

Svet 17. Maj 202116:16 > 18:02 0 komentarjev
maska
Reuters

Ameriška podjetja so začela odpravljati zahtevo po nošenju mask v zaprtih prostorih za stranke in zaposlene, ki so bili cepljeni proti covidu-19, potem ko je Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi prejšnji četrtek sprejel odločitev, da maske za cepljene tako kot tudi varnostna razdalja niso več potrebne.

Starbucks je sporočil, da strankam v lokalih v ZDA od danes ni več treba nositi mask, razen če to zahteva lokalna zakonodaja. Zaposleni bodo za zdaj maske imeli še naprej, čeprav so bili cepljeni. Podobno ukrepajo tudi trgovska podjetja Walmart, Costco, Target, Publix, Trader Joe in druga. Nekateri trgovci, med njimi Home Depot in Gap, so se medtem odločili, da obveznost nošenja mask do nadaljnjega še ostaja v veljavi.

Odprava zahteve za nošnjo maske velja le za polno cepljene, torej z dvema odmerkoma Pfizerja ali Moderne oz. eno dozo Johnson&Johnsona. V ZDA uporabljajo le omenjena tri cepiva.

Ob tem se zastavlja vprašanje preverjanja, ki pa ga ne bo. Podjetja se zanašajo na poštenost zaposlenih in strank, čeprav bodo morali tisti, ki računajo na kakšne ugodnosti, dokazati, da so cepljeni. Walmart na primer zaposlenim, ki so se cepili, ponuja 75 dolarjev bonusa.

V ZDA se je doslej po podatkih univerze Johns Hopkins z novim koronavirusom okužilo skoraj 33 milijonov oseb, umrlo jih je 586.000. Doslej so z najmanj eno dozo cepili blizu 50 odstotkov prebivalcev, z obema ali eno dozo Johnson&Johnsona pa več kot 37 odstotkov. Skupaj so proti covidu-19 vbrizgali več kot 272 milijonov doz cepiva.

V Singapurju zaradi okužb z indijsko različico zapirajo šole

Singapur in Tajvan, ki sta bila doslej med pandemijo covida-19 manj prizadeta, sta zaradi povečanja lokalnih okužb z novim koronavirusom napovedala oziroma uvedla zaprtje šol. V Singapurju so se za to odločili zaradi porasta okužb z indijsko različico virusa pri otrocih.

Singapur
Reuters

Singapur bo osnovne in srednje šole zaprl od srede do konca meseca, saj se je po besedah ministra za zdravje Ong Ye Kunga z indijsko različico virusa okužilo več otrok. Minister za šolstvo Chan Chun Sing je dejal, da so nekatere mutacije virusa bolj kužne in da se zdi, da “napadajo mlajše otroke”.

Na Facebooku je še sporočil, da vlada pripravlja načrt za cepljenje učencev, mlajših od 16 let. V Singapurju so v nedeljo potrdili 36 novih okužb, ki so se širile lokalno, kar je največ v enem dnevu v zadnjih osmih mesecih v tej otoški državi. Danes so potrdili 21 okužb. Doslej so v Singapurju potrdili 61.000 okužb, umrlo je 31 covidnih bolnikov.

Singapur je še pred naraščanjem okužb omejil zbiranje ljudi na dve osebi. Znova pa je preložil uvedbo potovalnega mehurčka s Hongkongom, ki naj bi ga uvedli 26. maja. Hongkonška vlada je danes potrdila, da so glede na razmere v Singapurju znova preložili začetek pobude.

Na Tajvanu zaprli meje in šole

Na Tajvanu pa so zaradi lokalnih okužb v prestolnici Taipei in bližnjem mestu zaprli šole do 28. maja. Zaprli so tudi meje za mesec dni za vse tujce, izjema so tisti, ki imajo bivališče na Tajvanu. Danes so potrdili 333 novih okužb, od izbruha pandemije skupno več kot 2000.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!