Kosovo delno odpravilo prepoved uvoza blaga iz Srbije

Svet 08. Okt 202411:36 0 komentarjev
Mejni prehod Merdare
Mejni prehod Merdare (Foto: PROFIMEDIA)

Kosovska vlada je v ponedeljek odpravila prepoved uvoza blaga iz Srbije na mejnem prehodu Merdare. Prepoved je pred več kot letom dni uvedla iz varnostnih razlogov. Odprava prepovedi nekaj dni pred vrhom Berlinskega procesa je po navedbah kosovskih medijev posledica diplomatskih pritiskov.

Priština je pred ponedeljkovo odločitvijo že odpravila prepoved uvoza surovin iz Srbije, zdaj pa je dovoljen tudi uvoz končnih izdelkov, poroča kosovski portal Kossev.info.

Uvoz blaga iz Srbije bo mogoč le na največjem mejnem prehodu Merdare, kjer ga bodo podrobno pregledali. Na drugih prehodih bodo uvoz srbskega blaga dovolili, ko bodo na Kosovo prispeli skenerji za celovit pregled, je po poročanju Kossev.info v ponedeljek dejal kosovski premier Albin Kurti.

Odločitev Prištine, da dovoli uvoz blaga iz Srbije, sledi pritiskom Nemčije, ki je vztrajala pri stališču, da prepoved uvoza škodi Srednjeevropskemu prostotrgovinskemu območju (Cefta) in Berlinskemu procesu, navaja mreža Radio Slobodna Evropa. Deseti vrh pobude, ki je namenjena spodbujanju gospodarskega razvoja držav Zahodnega Balkana in njihovemu približevanju EU, bo 14. oktobra v Berlinu.

Odločitev Prištine je že pozdravil nemški veleposlanik na Kosovu Jörn Rohde. “To je pomemben korak k deblokadi Cefte. Podpirali bomo Kosovo, da bi zagotovili izpolnjevanje njegovih varnostnih potreb, in spremljali postopke na mejnem prehodu,” je zapisal v ponedeljek na družbenem omrežju X.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v ponedeljek po poročanju spletnega portala srbskega časnika Danas medtem izrazil prepričanje, da se bodo kosovske oblasti kljub odpravi “potrudile”, da bi preprečile prost pretok blaga in storitev.

Priština je zaprtje kosovskih meja za blago in tovornjake iz Srbije odredila junija lani. Za to se je odločila iz varnostnih razlogov, potem ko je srbska policija pridržala tri kosovske policiste. Beograd je trdil, da so jih aretirali globoko na ozemlju osrednje Srbije, medtem ko je Priština zatrjevala, da so jih ugrabili v občini Leposavić na ozemlju Kosova. Policiste so srbske oblasti po 13 dneh izpustile, prepoved vstopa srbskega blaga na Kosovo pa je veljala več kot eno leto.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!