Kralj Karel začel najzahtevnejšo turnejo, odkar so mu odkrili raka

N1 video 18. Okt 202416:44 0 komentarjev

Britanski kralj Karel III. je s soprogo kraljico Camillo danes začel šestdnevni obisk v Avstraliji. Gre za najzahtevnejše potovanje kralja v tujino, odkar so mu pred osmimi meseci odkrili raka. Obisk monarha je znova odprl vprašanje, ali naj bo Avstralija republika.

To je prvi obisk kralja Karla III. v Avstraliji, odkar je septembra 2022 prevzel položaj po smrti svoje matere, kraljice Elizabete II. Začel ga je v Sydneyju, kjer so ju s soprogo Camillo pozdravili lokalni dostojanstveniki in otroci.

Na tamkajšnjo znamenito opero so projicirali fotografije z njegovih prejšnjih obiskov. Vendar je pogled na opero nekoliko blokirala križarka, poimenovana po kraljici Elizabeti. Zaradi dežja in strel namreč križarka ni mogla pravočasno zapustiti pristanišča.

Kralj Karel in kraljica Camilla v Avstraliji
Foto: PROFIMEDIA

Kralja in kraljico sta pozdravila avstralska generalna guvernerka Sam Mostyn ter predsednik vlade Anthony Albanese.

Turneja, ki jo bo sklenil 26. oktobra na Samoi, bo za Charlesa najdaljša, odkar se je začel zdraviti za rakom. BBC poroča, da bo njegovo zdravljenje med potovanjem po Avstraliji in Samoi, kjer se bo udeležil vrha voditeljev Skupnosti narodov, prekinjeno.

Uradne obveznosti kraljevega para se bodo začele v nedeljo, kar pomeni, da imata v soboto dan za počitek. Njun program je po poročanju britanskega BBC nekoliko drugačen od običajnih kraljevih turnej. Tako ne vključuje večernih dogodkov, državniških večerij in izletov pozno popoldan. Se bo pa 75-letni monarh udeležil piknika z žarom in s soprogo obiskal nekatere avstralske znamenitosti.

Kralj Karel in kraljica Camilla v Avstraliji
Foto: PROFIMEDIA

Kralj Karel bo med drugim v Avstraliji podprl okoljske projekte, se srečal s političnimi in družbenimi voditelji ter opravil pomorski pregled v sydneyjskem pristanišču.

Tretjina Avstralcev si želi, da bi postali republika

Ob robu obiska, njegovega 17. v “deželi tam spodaj” in prvega obiska kakega britanskega monarha po letu 2011, so napovedani protesti protimonarhistične organizacije Republika.

Nedavna javnomnenjska raziskava je pokazala, da približno tretjina Avstralcev ne želi več monarhije, tretjina bi jo ohranila, tretjina pa je neodločena glede tega vprašanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Več kot polovica Avstralcev je sicer prepričana, da bo njihova država čez sto let republika.

Tudi premier Albanese, ki je republikanec, ne skriva želje po prekinitvi vezi z monarhijo. Po smrti kraljice Elizabete II. je njegova vlada monarhovo podobo na bankovcu za pet dolarjev nadomestila z motivom domorodcev.

Vendar pa je po podatkih inštituta YouGov kraljeva družina pri večini Avstralcev še vedno zelo priljubljena. Karel III. je med Avstralci bolj priljubljen kot katerikoli avstralski politik, prekaša ga le njegov sin William.

Karel III. se je pred svojim obiskom previdno izognil vprašanju, ali naj bo Avstralija republika, in dejal, da mora o tem odločiti avstralska javnost.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!