Na novem avstralskem bankovcu za pet dolarjev ne bo podobe kralja Karla

Svet 02. Feb 202310:13 0 komentarjev
pet avstralskih dolarjev
PROFIMEDIA

Na novem avstralskem bankovcu za pet dolarjev ne bo upodobljen kralj Karel III. Nadomestil ga bo dizajn v čast kulturi prvih Avstralcev.

Na novem bankovcu za pet avstralskih dolarjev ne bo podobe britanskega kralja Karla III., je sporočila avstralska centralna banka. Obraz monarha bo nadomestil dizajn v čast kulturi in zgodovini prvih Avstralcev. Pri oblikovanju bankovca, katerega izdaja lahko traja več let, se bo banka posvetovala s skupnostjo prvih Avstralcev.

Prvi Avstralci so avtohtoni prebivalci države, sestavljajo jih Aborigini in prebivalci otokov Torresove ožine, potomci najstarejše neprekinjene kulture na svetu, ki celino naseljujejo že več kot 65.000 let. Skupaj predstavljajo približno 3,2 odstotka 25-milijonskega prebivalstva države, poroča CNN.

Običaj je, da po smrti monarha njegovo podobo na nekaterih državnih in drugih simbolih sčasoma zamenja podoba novega monarha. Po smrti kraljice Elizabete II. bo njeno podobo na bankovcih in kovancih tako nadomestil portret kralja Karla. Kraljica je upodobljena tudi na nekaterih bankovcih in kovancih v Skupnosti narodov: gre za 54 držav, večinoma nekdanjih kolonij Združeno kraljestvo.

V Avstraliji je bil kraljičin portret od njenega kronanja dalje upodobljen na vseh serijah avstralskih bankovcev, tudi na bankovcu za pet dolarjev. Sedanji bankovec s kraljičino podobo ostaja v obtoku in bo tudi po uvedbi novega bankovca še naprej zakonito plačilno sredstvo, je sporočila avstralska centralna banka. Obstoječi kovanci s kraljičino podobo bodo “za vedno” ostali zakonito plačilno sredstvo, so dodali. Odločitev so v banki sprejeli po posvetovanju z avstralsko vlado.

Kralj Karel pa bo upodobljen na kovancih, ki jih bodo začeli izdelovati v drugi polovici letošnjega leta. Iz kovnice so sporočili, da pričakujejo, da bodo zasnovo prvih kovancev predstavili v začetku leta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!