Kremelj o prvih pozitivnih signalih iz Ukrajine

Svet 09. Feb 202214:40 > 14:57
Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov | Evgenia Novozhenina/REUTERS

Kremelj je danes poročal o prvih pozitivnih signalih o odločitvi Ukrajine, da bo delovala izključno na podlagi sporazumov iz Minska, ki so bili sklenjeni leta 2015. Rusija prav tako obsoja grožnje o zaustavitvi plinovoda Severni tok 2.

Kremelj je danes poročal o prvih “pozitivnih signalih” iz Ukrajine glede reševanja spora med Kijevom in proruskimi separatisti. Kljub temu opozarjajo, da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ni obljubil hitre rešitve. Rusija prav tako obsoja grožnje o zaustavitvi plinovoda Severni tok 2 in to označuje za “politični cirkus”.

“Pojavili so se pozitivni signali o odločitvi Ukrajine, da bo delovala izključno na podlagi sporazumov iz Minska. To je dober znak,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Vendar je opozoril, da “Zelenskega nismo slišali reči, da se je pripravljen s tem hitro soočiti”.

Peskov se je s tem odzval na pripombe Zelenskega, ki je v torek sprejel francoskega kolega. Emmanuel Macron je dan prej obiskal tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina, s katerim sta se več ur pogovarjala o krizi na ukrajinski meji in stanju na vzhodu države.

Putin naj bi obljubil, da ne bo izvor eskalacije

Moskva obtožuje Ukrajino, da zavrača izvajanje dogovorov iz Minska iz leta 2015, ki bi morali privesti do konca vojne v Donbasu na vzhodu Ukrajine, kjer je po podatkih Združenih narodov v osmih letih umrlo več kot 13.000 ljudi. Rusijo sicer mnogi vidijo kot pobudnico konflikta, saj vojaško in politično podpira separatiste, vendar Moskva to zanika.

Ta konflikt podžiga napetosti med Rusijo in Zahodom in povečuje nevarnost ruske invazije na Ukrajino, kjer je ob meji nameščenih že več kot 100.000 ruskih vojakov. Po srečanju v Moskvi je Macron sicer zagotovil, da je ruski predsednik obljubil, da sam ne bo “izvor eskalacije”.

“Politični cirkus”

Moskva se je prav tako pritožila, da Zahod po naročilu Washingtona uporablja kontroverzni plinovod Severni tok 2 kot “vzvod” v ukrajinskem konfliktu.  “To je na žalost odraz obstoječe realnosti v Evropi in v Natu,” je povedal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. Dodal je, da gre za “politični cirkus, ki ga organizira Zahod”.

Med obiskom nemškega kanclerja Olafa Scholza v Beli hiši v ponedeljek je ameriški predsednik Joe Biden dejal, da bi vsaka invazija pomenila konec Severnega toka 2. Cevovod je končan, vendar še ni začel delovati. Washington je plinovod kritiziral, ker povečuje odvisnost Evrope od ruskega plina.

Politični svetovalci ukrajinskega, ruskega, francoskega in nemškega vodstva se bodo sestali v četrtek v Berlinu, da bi poskušali najti načine za ponovni zagon mirovnega procesa v Donbasu in razpravljali o morebitnem vrhu voditeljev teh štirih držav.