Vremenski kaos v Italiji: plaz svežega snega odnesel tri osebe, ena je umrla

Svet 28. Feb 202412:11 > 19:57 0 komentarjev
sneg v italiji, smučišča
Foto: PROFIMEDIA

Italijo je zajelo slabo vreme z močnim vetrom in obilnimi padavinami, ki se v višjih legah kažejo v obliki snega. Zaradi velike snežne pošiljke se v Zgornjem Paodižju sprožil plaz, ki je s seboj odnesel tri turiste. Eden je umrl. V drugih delih države so močno narasle reke, ohromljen je železniški promet. V delu Benečije je v veljavi rdeče opozorilo.

Zaradi ekstremnih vremenskih razmer z močnim vetrom in padavinami  je danes civilna zaščita za dele Benečije razglasila rdeče opozorilo. V drugih delih Benečije in Emilije – Romanje velja oranžno opozorilo zaradi vremenske fronte, ki je v višjih območjih prinesla močno sneženje, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V snežnem plazu, ki je v Zgornjem Poadižju na severu Italije odnesel tri ljudi, je umrl nemški turist. Dva človeka sta poškodovana, od tega je eden v kritičnem stanju.

Trojico, vsi so nemški turisti, je plaz zajel blizu kraja Racines di Dentro. Na območju je po poročanju agencije Ansa danes zapadlo okoli 60 centimetrov snega, nevarnost snežnih plazov pa je zmerna, in sicer druge stopnje na petstopenjski lestvici.

Železniški promet na progi Milano–Benetke, na odseku med Vicenzo in Padovo, je bil danes zaradi nevarnosti poplavljanja rek in plazov prekinjen. Šole v Vicenzi, ki leži v okolici Benetk, so ostale zaprte. Župan Vicenze Giacomo Possamai je razmere za televizijo Rai opisal kot kritične, vse, ki nimajo nujnih opravkov, pa pozval, naj ostanejo doma.

Močno deževje je dvignilo gladino številnih rek, pri čemer so nekatere blizu tega, da bi prestopile bregove. Oblasti pri tem še posebej pozorno spremljajo reko Arno v osrednji Italiji. V severnoitalijanski pokrajini Ligurija, ki so jo prizadele obilne padavine, so se sprožili številni zemeljski plazovi. V kraju Pieve Ligure je plaz prekinil povezave, tisoč prebivalcev pa je ostalo izoliranih.

Neurja niso prizanesla niti Toskani. V pristaniškem mestu Livorno so poplavljene številne ulice.

Bi neurje lahko zajelo tudi Slovenijo?

Dežurni prognostik Agencije RS za okolje (Arso) je za N1 pojasnil, da ekstremne razmere v Italiji povzroča sredozemski ciklon, ki je trenutno malenkost zahodno od Italije.

“Tam je stacioniran, zato je na tistem območju že več dni deževno.” Poleg tega, je dodal, vetrovi zračne mase potiskajo ob hribe, torej Alpe in Dinaride. Ko vanje trčijo, pa se padavine okrepijo.

Dobra novica je, da takšnih razmer, kot so trenutno v Italiji, pri nas ni pričakovati. “V petek se nam bo ta center sicer nekoliko približal, zato bo bolj deževno, a vseeno nič posebnega,” je dejal.

Konec tedna bomo pod vplivom vlažnega jugozahodnega vetra, zato bodo predvsem v zahodnih krajih možne manjše padavine. V ponedeljek bo verjetno malo dežja predvsem v zahodni in južni Sloveniji, drugod pa bo najverjetneje suho, napovedujejo na Arsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!