Kritiziral je papeža, zdaj je Vatikan proti njemu sprožil postopke

Svet 20. Jun 202419:46 0 komentarjev
Carlo Maria Vigano
Carlo Maria Vigano (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanji vatikanski diplomat Carlo Maria Vigano, sicer glasni kritik papeža Frančiška, je danes sporočil, da je Sveti sedež proti njemu sprožil postopke zaradi ustvarjanja razkola znotraj Cerkve in zanikanja legitimnosti papeža.

V zapisu, ki ga je nekdanji vatikanski diplomat Carlo Maria Vigano v več jezikih objavil na svojem spletnem blogu, je dejal, da si obtožbe šteje v čast.

83-letni Vigano velja za predstavnika skrajno konservativne veje Cerkve. Nekdanji veleposlanik, ki je med letoma 2011 in 2016 zastopal Vatikan v ZDA, je nase opozoril dve leti po koncu mandata. Takrat je v javnem pismu papeža obtožil, da je osebno ignoriral obtožbe glede ameriškega kardinala Theodora McCarricka, ki so mu očitali zlorabe mladoletnikov in duhovniških pripravnikov.

Vigano zdaj trdi, da ga je dikasterij za doktrino vere povabil na predstavitev obtožb zoper njega, ki vključujejo povzročanje razkola in zanikanje legitimnosti papeža ter zavračanje drugega vatikanskega koncila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Upokojeni nadškof je po obtožbah pa vnovič napadel papeža zaradi njegovih bolj progresivnih pogledov glede vprašanj migracij, podnebnih sprememb in blagoslova istospolnih parov.

Vatikan za AFP za zdaj uradno ni podal komentarja na spletni zapis Vigana, ki je v preteklosti papeža Frančiška že pozival k odstopu.

Vigano je tudi tokrat argentinskega papeža Jorgeja Maria Bergoglia, ki ga je v svojem zapisu imenoval z rojstnim imenom, obtožil tiranskega načina vodenja Cerkve.

Vatikanski državni tajnik Pietro Parolin je za italijanske medije medtem dejal, da je Vatikan Viganu dal možnost, da se brani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!