Papež uvedel veliko spremembo: duhovniki lahko blagoslovijo tudi istospolne pare

Svet 18. Dec 202316:04 6 komentarjev
Papež
Foto: PROFIMEDIA

Papež Frančišek je v cerkvenih krogih uvedel radikalno spremembo, saj je z dokumentom uradno odobril možnost, da duhovniki blagoslovijo tudi istospolne pare.

Ob objavi dokumenta je papež zapovedal, da ljudi, ki iščejo Božjo ljubezen in usmiljenje, ne bi smeli moralno analizirati, niti jim ljubezni odrekati.

Papež Frančišek je spremembo napovedal že oktobra, so spomnili v dokumentu, ki ga je vatikanski urad objavil danes. V njem so posebej poudarili, da uvedenega blagoslova za istospolne pare ne smemo zamenjevati z zakonskim zakramentom, ki se še vedno lahko sklene le med žensko in moškim.

Zapisano je tudi, da se določenih delov zakonskega obreda, oblačil in gest, ki so navadno del sklenitve zakonske zveze, ne sme uporabiti med blagoslovom istospolnih partnerjev, dokument povzema AP.

Duhovnikom pa listina narekuje tudi, da prošnje istospolnih parov po blagoslovu ne smejo zavrniti. “Navsezadnje blagoslov ljudem predstavlja sredstvo za povečanje zaupanja v Boga,” utemeljuje.

Vatikansko nasprotovanje istospolnim porokam sega daleč v zgodovino, v Vatikanu pa so še pred dvema letoma zatrjevali, da blagoslov zveze dveh istospolnih oseb ni mogoč, saj da bi s tem “Bog blagoslovil greh”.

Zapis je leta 2021 sprožil prejec negodovanja, zato so v Vatikanu kmalu po njem objavili nov dokument, kjer so zatrdili, da je zveza med dvema moškima ali dvema ženskama res grešna in “nepravilna”, a da si osebe kljub temu zaslužijo Božjo ljubezen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje