Ladja s humanitarno pomočjo potuje proti Gazi, a Izrael povečuje omejitve

Svet 12. Mar 202408:51 > 14:31 1 komentar
S Cipra je proti Gazi odpotovala ladja Open Arms s humanitarno pomočjo
Foto: Yiannis Kourtoglou/REUTERS

Ladja Open Arms z okoli 200 tonami humanitarne pomoči za prebivalce Gaze je izplula iz ciprskega pristanišča Larnaka, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala tiskovna predstavnica španske dobrodelne organizacije Open Arms. Lokacija, kjer bodo ladjo raztovorili, še ni znana. Vodja agencije za podporo palestinskim beguncem poudarja, da je preživetje prebivalcev v Gazi odvisno od pomoči, a je te zelo malo, omejitve Izraela pa se povečujejo. Prebivalci Gaze potrebujejo takojšnji humanitarni premor, ki bo privedel do trajne prekinitve ognja, je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Predelan vlačilec s približno 200 tonami pitne vode, hrane in zdravil na krovu bi moral prvotno iz Larnake izpluti v nedeljo, vendar so pristojni odhod preložili. Do nerazkrite lokacije ob obali Gaze naj bi potreboval dva do tri dni. Na cilju bo pomoč predvidoma raztovorila ekipa ameriške humanitarne organizacije World Central Kitchen.

Gre za prvo pošiljko pomoči v okviru pomorskega humanitarnega koridorja za Gazo. Pobude za dostavo pomoči v enklavo iz zraka in prek morja so se okrepile v luči vse resnejših opozoril Združenih narodov in drugih organizacij, da je v Gazi lakota neizbežna in da je več otrok že umrlo zaradi pomanjkanja hrane.

Po navedbah ZN pomoč iz zraka in po morju sicer ne more v celoti nadomestiti pomoči, ki dospe po kopnem. Izrael, ki je tarča obtožb o oviranju dobav pomoči, zato pozivajo, naj z odprtjem dodatnih poti in prehodov omogoči večji dotok pomoči na območje.

S Cipra je proti Gazi odpotovala ladja Open Arms s humanitarno pomočjo S Cipra je proti Gazi odpotovala ladja Open Arms s humanitarno pomočjo
Foto: PROFIMEDIA
S Cipra je proti Gazi odpotovala ladja Open Arms s humanitarno pomočjo S Cipra je proti Gazi odpotovala ladja Open Arms s humanitarno pomočjo
Foto: Yiannis Kourtoglou/REUTERS
S Cipra je proti Gazi odpotovala ladja Open Arms s humanitarno pomočjo S Cipra je proti Gazi odpotovala ladja Open Arms s humanitarno pomočjo
S Cipra je proti Gazi odpotovala ladja Open Arms s humanitarno pomočjo, 12. marec 2024 (Foto: Yiannis Kourtoglou/REUTERS)
S Cipra je proti Gazi odpotovala ladja Open Arms s humanitarno pomočjo S Cipra je proti Gazi odpotovala ladja Open Arms s humanitarno pomočjo
Foto: Yiannis Kourtoglou/REUTERS

Iz mesta Gaza na severu palestinske enklave katarska televizija Al Džaziro medtem danes poroča o domnevnem četrtem napadu izraelskih sil na civiliste, ki so čakali na razdeljevanje pomoči. V streljanju naj bi izraelski vojaki ubili devet ljudi, še 20 pa ranili.

Von der Leyen: Prebivalci Gaze potrebujejo takojšnji humanitarni premor

Prebivalci Gaze potrebujejo takojšnji humanitarni premor, ki bo privedel do trajne prekinitve ognja, je danes v Evropskem parlamentu dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Seveda ima Izrael pravico, da se brani in bori proti Hamasu. Vendar pa je treba ves čas zagotavljati varnost civilistov v skladu z mednarodnim pravom. Trenutno obstaja zgolj en način za zagotovitev zadostne humanitarne pomoči. Prebivalci Gaze potrebujejo takojšen humanitarni premor, ki bo privedel do trajne prekinitve ognja. Potrebujejo ga zdaj,” je povedala.

Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Predsednica komisije je rekla, da je treba izkoristiti vse možne poti za dobavo pomoči, tudi v zadnjih dneh vzpostavljeni pomorski koridor. Poleg tega je več držav, tudi nekatere članice EU, humanitarno pomoč začelo dobavljati iz zraka, je še povedala. EU je tako aktivirala tudi mehanizem civilne zaščite, da bi še okrepili podporo. Vse članice je pozvala, naj v okviru mehanizma prispevajo svoje zmogljivosti.

Izrael ob tem še dodatno širi omejitve pri dobavah pomoči

Da je preživetje prebivalstva Gaze odvisno od humanitarne pomoči, je v ponedeljek opozoril vodja agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini. A poudarja, da je pomoči zelo malo, omejitve pa se povečujejo. Kot zadnji tak primer je navedel izraelsko zavrnitev tovornjaka s pomočjo, ker je ta vključevala medicinske škarje.

Kot je na omrežju X zapisal Lazzarini, so škarje, ki se koristijo pri oskrbi otrok, del dolgega seznama, ki jih izraelske oblasti prepovedujejo z utemeljitvijo, da gre za blago z dvojno rabo. Na tem seznamu so tudi številni drugi medicinski pripomočki, kot so anestetiki, solarne luči, kisikove jeklenke, tablete za čiščenje vode, zdravila proti raku itd.

V luči vse hujše humanitarne krize v Gazi Lazzarini poziva k pospešeni dobavi pomoči, saj da je od nje odvisnih dva milijona življenj.

Kot je danes še zapisal na omrežju X, je bilo v nekaj več kot štirih mesecih vojne v Gazi ubitih več otrok kot v štirih letih vojn po svetu skupaj. “Ta vojna je vojna proti otrokom. To je vojna proti njihovemu otroštvu in prihodnosti,” je dodal.

Pri tem se je Lazzarini skliceval na podatke ZN, ki kažejo, da je bilo med letoma 2019 in 2022 v spopadih po vsem svetu ubitih 12.193 otrok. Te podatke pa je primerjal s poročili oblasti v Gazi, ki navajajo, da je v enklavi med oktobrom in koncem februarja umrlo več kot 12.300 otrok.

Hutiji napovedujejo, da bodo med razamzanom okrepili napade v Rdečem morju

Libanonsko oboroženo gibanje Hezbolah je danes po lastnih navedbah izstrelilo več kot sto raket proti položajem izraelske vojske, kar naj bi bil odgovor na ponedeljkov napad izraelskih sil na vzhodu Libanona, v katerem je bila ubita ena oseba.

Oborožene sile ZDA so sporočile, da so v ponedeljek izvedle nov niz napadov na položaje jemenskih hutijevskih upornikov. Ti so medtem danes napovedali, da bodo med muslimanskim svetim mesecem ramazanom še okrepili svoje napade v Rdečem morju.

Slovenski center PEN je v ponedeljek na kabinete predsednika vlade, predsednice države in predsednice državnega zbora naslovil poziv proti genocidu na območju Gaze ter k prekinitvi gospodarskih in vojaških stikov Slovenije z Izraelom. Poleg slovenskega PEN je poziv podpisala še pesnica Alenka Jovanovski.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje