Latvija odvzela licenco ruski televiziji Dožd

Svet 06. Dec 202211:58 6 komentarjev
Tihon Dzjadko
Urednik televizije Dožd Tihon Dzjadko (PROFIMEDIA)

Latvija je danes sporočila, da je ruski televiziji Dožd zaradi vrste kršitev latvijske zakonodaje odvzela licenco, tako da bo morala v četrtek prenehati oddajati. Televizija očitke latvijskih oblasti zavrača kot nepravične in absurdne, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruska televizijska postaja, katere ime v prevodu pomeni dež, je zaradi okrepljenih pritiskov ruskih oblasti na neodvisne medije po invaziji na Ukrajino marca prenehala delovati. Nato se je preselila v Latvijo, od koder je oddajala od sredine julija.

Latvijske oblasti televiziji očitajo več kršitev. Med drugim naj bi polotok Krim, ki si ga je Rusija enostransko priključila leta 2014, prikazovala kot del Rusije. Po poročanju latvijske tiskovne agencije LETA je televizija tudi izražala podporo ruski vojski ter ni zagotovila prevoda v latvijski jezik.

Latvijski nacionalni svet za elektronske množične medije je prejšnji teden uvedel preiskavo proti televiziji, ker je njen voditelj pozval gledalce, naj “pomagajo priskrbeti opremo za Ruse na fronti” ter izrazil upanje, da jim bodo na ta način lahko pomagali.

Glavni urednik TV Dožd Tihon Dzjadko je tedaj zatrdil, da televizija ne pomaga ruski vojski in da zbirajo informacije o ruskih vojnih zločinih.

Vodja latvijskega nacionalnega sveta za elektronske množične medije Ivars Abolins je danes tvitnil, da morajo vsi spoštovati latvijsko zakonodajo. Zapisal je še, da bo TV Dožd prenehala oddajati 8. decembra. Po latvijski zakonodaji televizijske postaje lahko izgubijo licenco, če trikrat v enem letu prekršijo zakone.

“Televizijska postaja bo prenehala oddajati, a bo ostala na YouTubu. Še naprej bomo delovali in prepričani smo, da so vsi očitki na naš račun nepravini in absurdni,” se je TV Dožd odzvala preko Twitterja.

Televizija se sicer na odločitev latvijskega regulatorja lahko pritoži.

V Latvijo se je po začetku ruske invazije v Ukrajini zateklo več ruskih medijev, med njimi evropsko uredništvo časnika Nova Gazeta in moskovsko uredništvo Deutsche Welle. V latvijski prestolnici od leta 2014 deluje tudi neodvisni ruski novičarski portal Meduza.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje