Lavrov pohvalil izjavo Milanovića, hrvaška politika do nje kritična

Svet 18. Jan 202315:48 4 komentarji
Zoran Milanović
PROFIMEDIA

Hrvaška politika je kritična do izjave hrvaškega predsednika Zorana Milanovića. Pred kratkim je namreč Milanović dejal, da Nato v Ukrajini vodi vojno proti Rusiji. Te besede pa je danes ruski zunanji minister Sergej Lavrov označil za odkrite in poštene. Hrvaška politika se od Milanovićevih navedb distancira.

Politiki na Hrvaškem so izrazili kritike na račun izjave hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, da Nato v Ukrajini vodi vojno proti Rusiji, potem ko je njegove besede za odkrite in poštene danes označil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Poudarili so, da politika, ki jo zastopa Milanović, ni politika večine Hrvatov, poročajo hrvaški mediji.

“Pred kratkim je hrvaški predsednik Milanović dejal, da je to vojna Nata. Odkrito, pošteno,” je Lavrov po poročanju ruske tiskovne agencije Tass izjavil na letni novinarski konferenci v Moskvi.

Predsednik največje opozicijske stranke in nekdanje Milanovićeve stranke SDP Peđa Grbin izjave Lavrova za medije ni hotel komentirati, je pa poudaril, da je Rusija napadla Ukrajino in da je to edino, kar je točno.

Poslanec vladajoče HDZ Damir Habijan je dejal, da so besede hrvaškega predsednika identične tistim, ki prihajajo iz Kremlja. “Mislim, da je danes po teh izjavah in pohvalah, ki prihajajo od šefa ruske diplomacije, povsem jasno, kakšno je stališče predsednika, kar se tiče ruske agresije na Ukrajino,” je izjavil Habijan po poročanju hrvaške nacionalne televizije HRT.

Obenem je poudaril, da politika, ki jo zastopa Milanović, ni politika, ki jo zastopa večina hrvaških državljanov, niti politika držav, v družbi katerih želi biti Hrvaška.

Nikola Grmoja iz opozicijske stranke Most je po poročanju HRT izjavil, da ga absolutno ne zanima, kaj govori Milanović, ampak je o tem treba vprašati tiste, ki so ga izvolili. Ocenil je še, da njegove izjave ne morejo škodovati Hrvaški, “ker se ve, v katero smer gre Hrvaška in kdo so njeni strateški partnerji”.

Predsednica stranke Nova levica, ki je del bloka skrajno levih strank, Ivana Kekin pa je dejala, da bi moralo zaskrbeti vsakega, ki ga pohvali visoki politični predstavnik Rusije, ki je izvedla agresijo na drugo državo.

Lavrov je danes v Moskvi med drugim še izjavil, da ZDA v Ukrajini pripravljajo teren za hibridno vojno proti Rusiji, predloge ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega za mir pa je označil kot absurdne in nesprejemljive.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje