Največja ledena gora na svetu se je odlomila od Antarktike

Svet 20. Maj 202111:33 0 komentarjev
Ledena gora
Reuters

Največja ledena gora na svetu se je v zadnjih dneh na Antarktiki odlomila od ogromne lebdeče gmote ledu, ki je skoraj 80-krat večja od Manhattna.

Odcepila se je od zahodne strani ledene police Ronne Shelf v Weddellovem morju na Antarktiki, je poročala Evropska vesoljska agencija (ESA) to sredo.

Ledena gora ima obliko likalne deske, dolga je 170 in široka 25 kilometrov, kar je približno velikosti španskega otoka Majorka, poročajo iz ESE.

Lomljenje ledenih gor je del naravnega procesa, saj se z ledenih polic v rednih intervalih odcepljajo ogromni kosi ledu. Znanstveniki tega lomljenja ne pripisujejo podnebnim spremembam in so prepričani, da je to del naravnega procesa na tem območju.

Staljena ledena gora ne bo dvignila morske gladine, ker je že bila del plavajočega ledenika – tako kot staljena kocka ledu ne poveča količine pijače v kozarcu.

Po tem se takšne ledene gore razlikujejo od ledenikov ali ledenih pokrovov na kopnem. Ti namreč dvignejo morsko gladino, ko se odcepijo v ocean in se stalijo. Če bi se celotna ledena plošča Antarktike stalila, bi lahko gladino morja dvignila za skoraj 58 metrov.

ESA je sporočila, da je ledeno goro prvič opazil Keith Makinson, polarni oceanograf iz Britanske antarktične raziskave. Prejšnji teden jo je potrdil ameriški nacionalni center za podatke o snegu in ledu s pomočjo posnetkov agencije ESA in programa Copernicus Sentinel-1, ki je namenjen opazovanju našega planeta in okolja.

Ogromen kos ledu je uradno poimenovan A-76. Ime za največjo ledeno goro na svetu morda zveni nekoliko dolgočasno, vendar temelji na znanosti. ESA poroča, da so ledene gore tradicionalno poimenovane iz antarktičnega kvadranta, kjer so jih najprej opazili, sledi zaporedna številka, in če se bo še naprej lomila, še zaporedna črka.

Avtor: Ivana Kottasová, CNN
Prevod: Slađana Jakovac

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!