“Leto dni smo živeli v Sloveniji. Ob vrnitvi v ZDA smo doživeli kulturni šok”

Svet 09. Jul 202412:16 15 komentarjev
Ameriška družina v Sloveniji
Foto: Instagram/@brittany.mcanally

Brittany McAnally in njena družina sta se iz Kalifornije v Slovenijo preselili zaradi moževe službe v vojski. Po vrnitvi v ZDA pa so člani družine doživeli kulturni šok. Svojo zgodbo je McAnally delila z Business Insiderjem.

Brittany McAnally je bila stereotipna Američanka. Do 28. leta, ko se je preselila v Slovenijo, ZDA nikoli ni zapustila, imela ni niti potnega lista.

Odrasla je v majhnem mestu v zvezni državi Tennessee, nato pa je z možem in otrokoma živela v bližini Nashvilla. Leta 2015 so se preselili v Monterey v Kaliforniji.

“V meni je vedno obstajal avanturistični del. Vedela sem, da želim videti svet. Nekega dne je mož, ki je zaposlen v vojski, prišel domov in rekel, da se zaradi njegove službe selimo v Slovenijo. Nisem vedela, da je to država, najprej sem mislila, da govori o Slovaški. Čeprav je Slovenija med Italijo in Hrvaško, takrat med ameriškimi turisti še ni bila priljubljena,” pripovedovanje Brittany povzema Business Insider.

V Ljubljano se je družina preselila decembra 2016. Otroka sta bila takrat stara dve oziroma tri leta. Ko so prispeli, je Brittany presenetilo, koliko ljudi govori angleško. Prepričana je bila, da bo mogoče komunicirati le v slovenščini.

Ljubljana se je družini od začetka zdela čudovita. Zdelo se ji je neverjetno, da v slovenski prestolnici lahko praktično povsod prideš peš.

Brittany se je ukvarjala z družbenimi omrežji, delala pa je z ameriškimi strankami, tako da je bila zasedena predvsem v večernih urah. Tako je lahko veliko časa preživela z otrokoma, ko sta prišla iz vrtca.

Varnost in zdrava hrana

“Kavarne so bile pogosto v bližini otroških igrišč, tako da sem lahko pila kavo in opazovala otroka, kako se igrata. Z veseljem sem sinu, ki je v Sloveniji dopolnil štiri leta, dovolila, da se samostojno igra 60 metrov stran, medtem ko sem ga ves čas lahko gledala. To mu je pomagalo pri učenju meja v varnem okolju. Tam se je naučil voziti kolo, na cestah pa smo se počutili bolje kot v ZDA, saj smo lahko zaupali voznikom, da bodo pazili na kolesarje in pešce, saj so jih bolj navajeni,” je izpostavila eno od številnih prednosti Slovenije.

Še posebej pomembna se ji je zdela varnost v izobraževalnih ustanovah, ki je nam samoumevna. “Ko sem prvič obiskala vrtec svojih otrok v Sloveniji, sem se pomotoma sprehodila skozi kuhinjo namesto v pisarno. To se nikomur ni zdelo nič takega. V ZDA se to ne bi moglo zgoditi, saj je tam več varnostnih pregledov, za kar obstaja dober razlog. Toda v Sloveniji so ljudje manj zaskrbljeni,” je dodala.

Vrtec
Foto: PROFIMEDIA

Neverjetna se ji je zdela tudi cena vrtcev. V ZDA namreč ni nič nenavadnega, če je treba za to odšteti tisoč dolarjev ali več na mesec. Izpostavila je tudi uvajanje v vrtec, ko so starši na začetku ob otroku. Tega koncepta čez lužo namreč ne poznajo. “Slovenski pristop je mojemu sinu olajšal uvajanje. Zaradi druženja z otroki sem se celo začela učiti slovenskega jezika,” je dodala Brittany.

Tudi slovenska hrana je v primerjavi z ameriško neprimerljivo boljša. “V vrtcu so moji otroci dobivali svežo, ekološko hrano. V ZDA se veliko pozornosti posveča prehrani otrok, vendar je ta pogosteje predelana,” je dodala.

Kulturni šok v domovini

Ob vseh teh prednostih za družinsko življenje, ki jih ponuja Slovenija, je bila selitev nazaj v ZDA za družino pravi kulturni šok. Vrnila se je po enem letu, in čeprav je to njen dom, jo je motilo vedno več stvari. “Peš nisem mogla nikamor, niti do kavarne. Življenje hitreje teče. Ljudje kavo spijejo v avtu, namesto da bi si jo v miru privoščili v kavarni,” je opisala.

Prav tako niso imeli več možnosti, da bi na hitro skočili v drugo državo. “Lahko smo se zapeljali v druge dele Kalifornije ali Nevade, a nismo izkusili novih kultur, kot je to mogoče v Evropi. To me je potrlo,” je dodala.

A narava moževe službe jim je omogočila vrnitev v Evropo. Po letu dni v ZDA so se preselili v Litvo. “Bila je čudovita in čista. Zaljubila sem se v državo,” je dodala. Po treh letih življenja v Vilni so se preselili v Garmisch, kjer živijo še danes.

Bonus video: Ekskluzivni intervju z Borutom Pahorjem

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje