Precejšnja redkost: letos sovpadajo velika noč, pasha in ramazan

Slovenija 17. Apr 202206:00 > 08:40 0 komentarjev
Kdaj je velika noč 2022
Žiga Živulović jr./BOBO

Prazniki treh veroizpovedi – judovske, krščanske in muslimanske – letos sovpadajo. To je precejšnja redkost.

Velikonočni prazniki, ki jih te dni obeležujejo kristjani, niso edini verski prazniki, ki trenutno potekajo. Velikonočni petek, ki mu sledi današnja velikonočna nedelja – obeležje Jezusovega vstajenja od mrtvih –, je bil zelo pomemben dan tudi za Jude. Začel se je namreč praznik pashe, s katerim se Judje spominjajo eksodusa iz Egipta in osvoboditve od suženjstva. Medtem pa muslimani praznujejo ramazan, ki letos poteka od 2. aprila do 2. maja.

Tovrstno datumsko sovpadanje verskih praznikov je precej neobičajno, navaja nemški Deutsche Welle (DW). Razlog, da pa je to vendarle možno, je uporaba različnih koledarjev. Medtem ko krščanski koledar, ki je v splošni rabi na Zahodu, temelji na poti Zemlje okoli Sonca, je islamski koledar usklajen z Luno in njenim letom. Dvanajst mesecev sončnega leta traja 365 dni, lunino leto pa 354 dni, zaradi česar so islamski prazniki z zahodnim koledarjem usklajeni le na vsakih dobrih 30 let.

Sovpadanje verskih praznikov je za DW komentiral tiskovni predstavnik nemškega koordinacijskega sveta muslimanov Abdassamad El Yazidi. “To [sovpadanje] bi nas moralo opomniti, da smo vsi bratje človeštva in da si moramo skupaj prizadevati za dobro,” je dejal.

Čeprav je redko, da ramazan sovpade z veliko nočjo oziroma pasho, pa sta si ta krščanski in judovski praznik navadno datumsko blizu in se odvijeta zgodaj spomladi.

Jeruzalem
PROFIMEDIA

Zaradi datumskega sovpadanja praznikov treh monoteističnih religij je te dni še posebej živahno v Jeruzalemu. Po besedah benediktinskega meniha Nikodemusa Schnabela, ki že več let živi na obrobju jeruzalemskega Starega mesta, “mesto dobesedno vibrira s številnimi romarji,” kot da bi bilo nujno nadoknaditi zamujeno med epidemijo koronavirusa oziroma ponovno praznovati skupaj, navaja DW.

Po njegovem prav tako sovpadanje romanj povezuje različne vernike, ki v tem prazničnem času opravljajo molitve nedaleč stran drug od drugega. Je pa pri tem, še opozarja DW, precejšen izziv zagotoviti varnost vseh. V petek je bilo, denimo, po navedbah tiskovne agencije Reuters v nasilju med izraelsko policijo in muslimanskimi verniki na območju mošeje Al Aksa (Tempeljski grič) v Jeruzalemu ranjenih več kot 152 Palestincev.

Jeruzalem
PROFIMEDIA

Praznovanje vernikov se bodo sicer nadaljevalo tudi po tem koncu tedna. Pravoslavci bodo veliko noč letos namreč praznovali prihodnji teden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!