Litva Rusijo obtožila kibernetskega napada

Svet 27. Jun 202220:29 0 komentarjev
kibernetski napad
PROFIMEDIA

Litva je bila danes žrtev intenzivnega kibernetskega napada, za katerim verjetno stoji Rusija, je dejal vodja tamkajšnjega nacionalnega centra za kibernetsko varnost Jonas Skardinskas. Med tarčami napada naj bi bili tudi varni strežniki, vendar večje škode ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Litovske državne institucije in podjetja so pod intenzivnim napadom za porazdeljeno zavrnitev storitve (DDoS),” je litovsko ministrstvo za obrambo zapisalo v izjavi na Twitterju. “Verjetno se bodo podobni napadi nadaljevali tudi v prihodnjih dneh, zlasti v prometnem, energetskem in finančnem sektorju,” so še zapisali v izjavi.

Namen napada DDoS je preplaviti cilj s poplavo internetnega prometa in tako preprečiti normalno delovanje sistema. Krivdo za napad je sicer že prevzela ruska hekerska skupina Killnet, ki je sporočila, da gre za maščevanje za omejitve, ki jih je Litva v začetku meseca uvedla proti Rusiji, še navaja AFP.

Do napada je prišlo v času, ko je Rusija pričela stopnjevati grožnje, uperjene proti tej baltski državi, potem ko je Vilnius prejšnji teden uvedel omejitve pri železniškem transportu določenega blaga med celinsko Rusijo in eksklavo Kaliningrad, ki so jo prizadele gospodarske sankcije zahodnih držav proti Rusiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!