Litva zapira še dva mejna prehoda z Belorusijo, odprti ostajata le še dve točki

Svet 21. Feb 202419:03 0 komentarjev
Zaprt mejni prehod med Litvo in Belorusijo
Zaprt mejni prehod med Litvo in Belorusijo (Foto: PROFIMEDIA)

Litva bo zaradi varnosti zaprla še dva mejna prehoda s sosednjo Belorusijo. Vlada v Vilni je danes sklenila, da bosta od 1. marca do nadaljnjega zaprti mejni točki Lavoriskes in Raigardas, potem ko je že lani zaprla dve drugi. Tako bosta ostala odprta le še dva od šestih mejnih prehodov meji med Litvo in Belorusijo.

Po besedah litovske notranje ministrice Agne Bilotaite je ta ukrep namenjen boljšemu nadzoru pretoka blaga, prometa in ljudi čez mejo ter zajezitvi poskusov uvoza in izvoza sankcioniranega blaga ter tihotapstva.

Litva je že avgusta lani zaprla dva od šestih mejnih prehodov z Belorusijo, in sicer Šumskas in Tverečius. Za to se je odločila zaradi skrbi ob navzočnosti pripadnikov ruske najemniške vojaške skupine Wagner na ozemlju Belorusije. Številni pripadniki Wagnerja so se namreč po spodletelem poskusu upora proti oblastem v Moskvi lani zatekli v sosednjo Belorusijo.

Tako ostajata odprti le še kontrolni točki Medininkai in Šalčininkai, na katerih pa pešci in kolesarji ne bodo več mogli prečkati meje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Litva, sicer članica EU in Nata, si z Belorusijo, tesno zaveznico Rusije, deli skoraj 680 kilometrov dolgo mejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!