Ljubljenka Putina po kritikah na njegov račun prebegnila v Izrael

Svet 11. Okt 202212:48 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Ruska pevka Ala Pugačëva, ki velja za eno največjih popzvezdnic v državi in je pred časom obsodila rusko invazijo v Ukrajini, je z družino prebegnila v Izrael. Za pobeg so se odločili, potem ko je Kremelj njenega moža razglasil za tujega agenta.

Ruska pevka Ala Pugačëva, ki velja za eno največjih popzvezdnic v državi, je pred tedni obsodila rusko invazijo v Ukrajini, v kateri Kremelj po njenih besedah “ubija vojake za iluzorne cilje, obremenjuje navadne ljudi in spreminja Rusijo v svetovno izobčenko”. Te dni je z družino v Izraelu, kjer je, kot je sporočila na družbenih omrežjih, zadovoljna.

“Iz Svete dežele molim za vas in mir,” je sporočila 3,4 milijona sledilcem. “Srečna sem,” je še zapisala v objavi na Instagramu.

Pugačëva je v Izrael odpotovala s partnerjem Maksimom Galkinom. Televizijski voditelj in komik ter znani obraz ruske popkulture se je septembra pridružil novinarjem, borcem za človekove pravice in nasprotnikom Kremlja, ki so ga zaradi nasprotovanja invaziji označili za “tujega agenta”. Tudi Pogačëva je po tem ruske oblasti pozvala, naj jo označijo za “tujo agentko”, kar je storila v znak solidarnosti s partnerjem.

Ruska pevka je v preteklosti uživala naklonjenost ruskih oblasti, tako predsednika Vladimirja Putina kot nekdanjega voditelja Borisa Jelcina. Putin ji je leta 2014 celo podelil red 4. stopnje za služenje domovini.

Zakonca sta kmalu po začetku vojne februarja letos zapustila Rusijo in odšla v Izrael. 46-letni Maksim je upravičen do izraelskega državljanstva na podlagi zakona o vračanju, ki ljudem z judovskimi koreninami daje pravico do pridobitve izraelskega državljanstva.

Pugačëva pa se je z dvema otrokoma pred novim šolskim letom vrnila v Rusijo in se septembra v Moskvi udeležila pogreba nekdanjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova, zadnjega sovjetskega voditelja, ki je po njenih besedah “dovolil svobodo in zavračal nasilje”. A se je ob zaostritvi vojnih razmer v Ukrajini ponovno vrnila v Izrael, piše Guardian.

Pugačëva, ki je prodala več kot 250 milijonov glasbenih plošč, je postala izjemno priljubljena v času Sovjetske zveze, tako pa je ostalo tudi v njeni več kot 55-letni karieri. Med najbolj znanimi ljudmi v rusko govorečem svetu je zaradi uspešnic, kot sta pesem Milijon škrlatnih vrtnic iz leta 1982 in film Ženska, ki poje iz leta 1978.

Po poročanju ruskega državnega medija RIA Novosti so proti Pugačëvi medtem uvedli preiskavo zaradi “diskreditacije” ruske vojske.

Po podatkih agencije, ki omogoča priseljevanje Judov v Izrael, se je od začetka vojne v Izrael preselilo približno 24.000 Rusov, še 35.000 pa jih čaka na uradih za ureditev dokumentov. Po pisanju Guardiana Izrael od začetka vojne ostaja nevtralen, državi namreč Moskva pomaga pri vojaških operacijah v sosednji Siriji. A je Izrael v zadnjem času pod hudim pritiskom zahodnih zaveznikov, naj vendarle uvede sankcije zoper Rusijo in odločno diplomatsko ukrepa. Država sicer Ukrajini zagotavlja človekoljubno pomoč, a orožja tja ne pošilja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!