London z Ruando podpisal nov sporazum o deportacijah prebežnikov

Svet 05. Dec 202321:28 0 komentarjev
London z Ruando podpisal nov sporazum o deportacijah prebežnikov
Foto: PROFIMEDIA

Velika Britanija in Ruanda sta podpisali nov sporazum, s katerim želita oživiti migracijski načrt vlade v Londonu, po katerem bi prosilce za azil, ki bi na Otok prišli nezakonito, premestili v Ruando. Predhodni sporni načrt vlade je novembra britansko vrhovno sodišče razglasilo za nezakonitega.

Sporazum, ki je po besedah britanskega premierja Rishija Sunaka ključnega pomena za uresničitev njegovih obljub o zmanjšanju nezakonitih migracij, je bil podpisan v Kigaliju. Podpisala sta ga ruandski zunanji minister Vincent Biruta in britanski notranji minister James Cleverly. V skladu s sporazumom bo Ruanda zavezana mednarodnemu pravu in ne bo smela vračati ljudi v državo, kjer bi bilo ogroženo njihovo življenje ali svoboda, je sporočila britanska vlada. Dodala je, da bo ustanovljen nov organ, sestavljen iz sodnikov različnih narodnosti, ki bo obravnaval pritožbe.

Tiskovni predstavnik ruandske vlade Alain Mukuralinda pa je pojasnil, da bosta državi “ustanovili skupno sodišče z ruandskimi in britanskimi sodniki v Kigaliju, da bi zagotovili, da nobeden od prebežnikov, poslanih v Ruando, ne bo izgnan v svojo državo”. “To sodišče bodo morali odobriti in o njem glasovati parlamenti obeh držav,” je dodal. Načrt o deportaciji prosilcev za azil je britanska vlada predstavila že aprila lani, v času vlade nekdanjega premierja Borisa Johnsona, sedanji premier Sunak pa si prizadeva nadaljevati to shemo.

Višje sodišče je decembra lani razsodilo, da je načrt zakonit, na kar so se zastopniki prosilcev za azil in aktivistov pritožili. Prizivno sodišče je junija pritrdilo njihovim trditvam in načrt razglasilo za nezakonitega. Novembra je o zadevi razsojalo tudi vrhovno sodišče, ki je načrt ravno tako označilo za nezakonit. Kot so sodniki še zapisali v obrazložitvi, je načrt nezdružljiv z obveznostmi države po mednarodnih pogodbah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!