Lukašenko na srečanju s Putinom razburil z izjavo o grozodejstvih v Buči

Svet 12. Apr 202215:56 > 17:40 2 komentarja
Putin, Lukašenko
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin in beloruski predsednik Aleksander Lukašenko sta obiskala skrajni vzhod Rusije. Med obiskom vesoljskega izstrelišča Vostočni je Putin prvič po umiku ruskih sil iz okolice Kijeva komentiral dogajanje v Ukrajini. Dejal je, da bo Rusija dosegla svoj cilj ter da izolacija Rusije, ki jo želijo doseči sankcije Zahoda, ne pride v poštev. Beloruski predsednik je medtem poskrbel za razburjenje s komentarjem dogajanja v Buči, od koder so po odhodu ruskih sil prišli pretresljivi posnetki in fotografije civilistov, ki so umrli nasilne smrti.

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov beloruski kolega Aleksander Lukašenko sta danes obiskala vesoljsko izstrelišče Vostočni na skrajnem vzhodu Rusije. Njun obisk so spremljali novinarji.

Putin je med obiskom vesoljskega izstrelišča komentiral dogajanje v Ukrajini – prvič, odkar so se ruske sile umaknile s severa Ukrajine ter so po navedbah ukrajinske strani okrepile pritisk na vzhodu države. Ruski predsednik je ponovil stališče, da Rusija ni imela druge izbire in da je država “vojaško operacijo” v Ukrajini sprožila, saj so ZDA – tudi prek zavezništva Nato – izrabljale Ukrajino za grožnje Rusiji, navaja tiskovna agencija Reuters. Na vprašanje zaposlenih pri ruski vesoljski agenciji, ali bo Rusija uspešna v Ukrajini, je odgovoril: “Absolutno. Nobenih dvomov nimam v to.”

Ruski predsednik je še poudaril, da se Rusija ne želi zapreti pred svetom. Tudi sankcije, s katerimi se je Zahod odzval na rusko invazijo, Rusije po njegovem prepričanju ne morejo izolirati. Moskva bo svoj tehnični in tehnološki potencial, zlasti v vesolju, gradila naprej, je zatrdil. Pri tem je spomnil na Sovjetsko zvezo, ki je dosegla velike dosežke ne glede na izolacijo s strani Zahoda. Da sankcije ne bodo imele večjega učinka, je danes menil tudi Lukašenko. “Le zakaj nas sankcije tako skrbijo,” se je spraševal po Reutersovih navedbah.

Putin
Sputnik/Evgeny Biyatov/Kremlin via REUTERS

Putin se je beloruskemu kolegu zahvalil za organizacijo mirovnih pogajanj med Kijevom in Moskvo, Lukašenko pa je medtem mednarodno javnost razburil z izjavo o Buči, kjer so po umiku ruskih sil odkrili trupla civilistov, ki so umrli nasilne smrti. Lukašenko je na novinarski konferenci izjavil, da so obtožbe o grozodejstvih na račun Rusije “psihološka operacija, ki so jo izvedli Angleži,” navaja BBC. Kremelj, spomnimo, zavrača odgovornost za hudodelstva v Buči in trdi, da so posnetki in fotografije smrti potvorjeni.

Danes sicer mineva 61 let, odkar je ruski kozmonavt Jurij Gagarin kot prvi človek poletel v vesolje, vesolje pa je bila tudi tema pogovorov današnjega srečanja ruskega in beloruskega predsednika. Putin je med današnjim Lukašenkovim obiskom napovedal rusko odpravo na Luno, ki da bo še letos, ter da bosta Moskva in Minsk poglobila sodelovanje na področju vesoljske infrastrukture in tehnologije poglobila svoje vezi z Belorusijo.

Putin, Lukašenko
Sputnik/Evgeny Biyatov/Kremlin via REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje