Madžarska bo iz zapora izpustila več tisoč tihotapcev ljudi, Avstrija ogorčena

Svet 22. Maj 202312:14 1 komentar
Avstrijsko-madžarska meja
PROFIMEDIA

Madžarska je sprejela odločitev, da iz zaporov pod pogojem, da v 72 urah zapustijo državo, izpustijo več tisoč tujih tihotapcev ljudi. Posledično so avstrijske oblasti napovedale, da bodo na zagovor poklicale madžarskega veleposlanika. Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je sporočil, da je madžarska odločitev "popolnoma napačen signal".

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je v Bruslju, kjer se mudi na zasedanju zunanjih ministrov EU, omenil po njegovih besedah zaskrbljujoča medijska poročila v zadnjih dneh, da namerava Madžarska izpustiti več tisoč obsojenih tihotapcev ljudi.

“Zahtevamo popolna pojasnila, saj menimo, da je to popolnoma napačen signal,” je dodal in pojasnil, da se je o odločitvi madžarskih oblasti v nedeljo že pogovarjal z madžarskim kolegom Petrom Szijjartom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po navedbah avstrijskega zunanjega ministra je utemeljitev Budimpešte, da je bivanje tujih kriminalcev v zaporih predrago, v nasprotju z “na videz jasnim stališčem” Madžarske proti tihotapljenju. Avstrijsko notranje ministrstvo je v luči napovedane izpustitve konec tedna že napovedalo poostritev nadzora na meji z Madžarsko.

Odlok o izpustitvi tujih zapornikov, obsojenih zaradi tihotapljenja ljudi, je konec aprila izdal madžarski predsednik vlade Viktor Orban. Vodja kabineta premierja Gergely Gulyas je Orbanovo odločitev zagovarjal s tem, da bi bilo nadaljnje zapiranje tujih kriminalcev za Madžarsko predrago. Edini pogoj za izpustitev, ki jim ga je vlada ob tem naložila, je, da v 72 urah zapustijo državo.

Madžarska sicer leži na močno obremenjeni balkanski migrantski poti, po kateri želijo številni ljudje priti v zahodno Evropo. Po uradnih podatkih je v državi trenutno zaprtih približno 2.600 tujcev, med katerimi je večina obsojenih zaradi tihotapljenja. Kazni za tihotapljenje ljudi so na Madžarskem dokaj stroge, saj osumljencem grozi do 20 let zapora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje