Madžarska ostala brez nafte, ki po naftovodu priteče iz Rusije

Svet 09. Avg 202218:43 > 10. Avg 2022 20:58 6 komentarjev
Madžarska
Rafinerija na Madžarskem, kamor priteka nafta po naftovodu Družba (PROFIMEDIA)

Ruska nafta že nekaj dni v Evropo ne priteka po južnem kraku naftovoda Družba, tako imenovanem naftovodu prijateljstva, ki do držav Evropske unije vodi prek Ukrajine. Razlog za to naj bi bila nezmožnost plačila za tranzit s strani ruskega podjetja Transneft, zaradi česar so v Ukrajini ustavili dobavni tok. Novica je nemalo prahu dvignila na Madžarskem, kamor ruska nafta priteka prav prek tega kraka naftovoda. Medtem ko so v naftnem velikanu Mol, ki je prisoten tudi na slovenskem tržišču, zatrdili, da imajo zalog nafte dovolj za več tednov, je v reševanje nastale težave vpletena tudi madžarska vlada.

Ukrajina je začasno ustavila dotok ruske nafte po južnem kraku naftovoda Družba, ki – preko Ukrajine – vodi do rafinerij v nekaterih državah Evropske unije, med drugim do Madžarske. Po navedbah ruskega podjetja Transneft, ki skrbi za naftovod, so se v Kijevu za ta korak odločili, saj zaradi sankcij Zahoda od Moskve ne morejo sprejeti plačila za tranzit nafte.

V podjetju Transneft so zatrdili, da so ukrajinskemu upravljalcu naftovoda UkrTransNafta plačilo za tranzit nafte v mesecu avgusta nakazali 22. julija, a je bil denar na njihov račun vrnjen 28. julija, saj plačila banke Gazprombank ni bilo moč izvesti zaradi mehanizmov, ki jih predvidevajo sankcije Zahoda. Dobava nafte je po njihovih navedbah ustavljena od 4. avgusta, si pa v podjetju po lastnih navedbah prizadevajo najti alternativo za uspešno plačilo.

Tiskovna agencija Reuters je za komentar prosila tudi podjetje UkrTransNafta, a odgovora ni prejela.

Po pisanju Reutersa bo prekinitev dobave nafte med drugim prizadela Slovaško, Madžarsko in Češko, ki so močne odvisne od ruske surove nafte in nimajo možnosti, da bi nafto uvažale preko morja. Da je dobava preko plinovoda zaradi težav pri plačilu tranzita prekinjena nekaj dni, so potrdili v madžarskem naftnem podjetju Mol, ki je prisotno tudi na slovenskem tržišču, in pri slovaškem upravljalcu naftovoda Transpetrol. Ob tem so v madžarskem Molu dodali, da imajo rezerv za več tednov in da rešujejo nastalo težavo.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltán Kovács je medtem na Twitterju sporočil, da “naj bi bilo zaprtje naftovoda Družba posledica tehnične zadeve”. Dodal je, da si madžarska stran prizadeva za “rešitev situacije in čimprejšnjo obnovo dobav”. Madžarska je ena od držav, ki je najbolj odvisna od ruske nafte – vlada Viktorja Orbána je pred meseci lobirala, da se jo izvzame iz sankcij zoper Rusijo, ki predvidevajo embargo na uvoz ruske nafte. Članice Evropske unije so se tako dogovorile, da bodo dobave prek naftovoda za Madžarsko še naprej dovoljene.

Tudi sicer v Budimpešti od začetka ruske invazije na Ukrajino nasprotujejo sankcijam, ki bi prizadele prebivalce Madžarske. Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je julija celo odpotoval v Moskvo, kjer se je pogovarjal o povečanju dobav ruskega plina za Madžarsko.

Naftovod Družba ima dva kraka. Severni krak iz Rusije vodi do Belorusije, Poljske in Nemčije, južni pa preko Ukrajine, do Madžarske, Slovaške, Češke in, ponovno, Nemčije. Madžarski Mol je med največjimi kupci nafte, ki iz Rusije priteče po naftovodu Družba, piše Reuters. Največji dobavitelji pa so ruski Lukoil, Rosneft in Tatneft. Preko južnega kraka naftovoda Rusija navadno izvozi za 250.000 sodčkov nafte.

Potem ko je zakrožila novica o zaprtju naftovoda in morebitnih okrnjenih dobavah, je cena surove nafte Bent po Reutersovih navedbah poskočila, in sicer za slaba dva evra na slabih 96 evrov za sodček.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje