Madžarska si dodatnih sil Nato ne želi, Danska bi gostila ameriške vojake

Svet 10. Feb 202209:19 > 18:24 0 komentarjev
Rusija
PROFIMEDIA

Madžarska, ki je članica Evropske unije in zveze Nato, si na meji z Ukrajino ne želi dodatnih Natovih sil, je v sredo zvečer za evropsko medijsko hišo Euronews dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. "Ne potrebujemo dodatnih sil na ozemlju Madžarske," je dejal zunanji minister Madžarske, ki na vzhodu meji na Ukrajino. Medtem je Danska, članica zveze Nato, danes sporočila, da je v okviru novega dvostranskega obrambnega sporazuma z ZDA pripravljena dovoliti prisotnost ameriških vojaških enot na svojih tleh.

Madžarska po besedah zunanjega ministra Petra Szijjarta ne bo pristala na premestitev Natovih sil na svoje ozemlje. Dodal je, da “v državi so že Natove sile, in sicer madžarska vojska”, ki je “v ustreznem stanju” za zagotavljanje varnosti države. Madžarski zunanji minister se je tudi zavzel proti sankcijam proti Rusiji, ker, kot je dejal, “ne bodo učinkovale”.

Madžarski premier Viktor Orbán ima prijateljske vezi z Rusijo in njenim predsednikom Vladimirjem Putinom. Pred tednom dni se je Orbán v Moskvi sestal s Putinom. V ospredju pogovorov je bila dobava ruskega plina. Madžarski premier se je tudi ponudil za mirovnega posrednika med Rusijo in Ukrajino.

Za razliko od Madžarske je sosednja Slovaška z ZDA, ki je prav tako članica Nata, sklenila vojaški sporazum, ki predvideva vojaško prisotnost ameriške vojske neposredno na slovaško-ukrajinski meji. Sporazum ameriškim oboroženim silam omogoča brezplačno uporabo slovaških vojaških oporišč Malacky-Kuchyna in Sliač ter vse druge dogovorjene objekte. Veljavnost sporazuma je deset let z možnostjo podaljšanja ter enoletnim odpovednim rokom.

Danci bi ameriškim vojakom odprli vrata

Medtem je Danska, članica zveze Nato, danes sporočila, da je v okviru novega dvostranskega obrambnega sporazuma z ZDA pripravljena dovoliti prisotnost ameriških vojaških enot na svojih tleh.

“ZDA so se obrnile na Dansko in ji predlagale dvostransko obrambno sodelovanje. Natančna narava tega sodelovanja še ni opredeljena, vendar bi lahko vključevala prisotnost ameriških vojakov, materiala in vojaške opreme na danskih tleh,” je na današnji novinarski konferenci povedala predsednica vlade Mette Frederiksen.

Pri tem je premierka dodala, da trenutna pogajanja z ZDA niso posledica krize med Rusijo in Ukrajino, vendar vseeno opozarja, da kriza kaže na potrebo po večjem sodelovanju, poroča AFP. Novinarske konference se je udeležil tudi danski obrambni minister Morten Bodskov, ki je dejal, da sta Nato in ZDA ključ do njihove varnosti in dodal, da z Washingtonom združujejo moči predvsem zaradi ogroženosti zahodnih vrednot, kot sta demokracija in svoboda.

Skandinavska država je namreč v zadnjih dveh desetletjih postala ena najtesnejših evropskih zaveznic Washingtona, saj se je med drugim skupaj z ZDA borila v Iraku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!