Madžarska vlada znova razburja z vprašalniki za državljane

Svet 17. Nov 202318:21 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Madžarska vlada je na gospodinjstva poslala vprašalnike, s katerimi je začela javno posvetovanje o "zaščiti suverenosti" države pred domnevnimi politikami Evropske unije. Vprašanja se med drugim dotikajo odnosa do Ukrajine, migracij, neodvisnosti medijev in skupnosti LGBTQ.

Madžarska vlada je danes začela javno posvetovanje o “zaščiti suverenosti” države pred domnevnimi politikami Evropske unije. V vprašalniku, ki ga je poslala gospodinjstvom, se enajst vprašanj med drugim nanaša na odnos do pomoči Ukrajini in njenega članstva v EU ter na domnevno namero Bruslja o “vzpostaviti migrantskih getov na Madžarskem”.

Vlada Viktorja Orbana podobne vprašalnike, ki jih spremljajo obsežne medijske kampanje, pripravlja od leta 2015, uporablja pa jih za dokazovanje legitimnosti svojih stališč proti EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vprašalnik, predstavljen kot “nacionalno posvetovanje o obrambi naše suverenosti” nima pravne teže, a je Orban minuli teden napovedal, da bi lahko vlada, če bi z njim dobila potrditev svojih politik, še naprej vztrajala v boju z Brusljem glede migracij, ki so po njegovih besedah “jasno povezane s terorističnimi dejanji”.

Vprašanja tudi o predlogih, ki ne obstajajo

Pri vsakem od enajstih vprašanj lahko anketiranci izbirajo med dvema možnostma. Ena je podpora stališču madžarske vlade in nasprotovanje domnevnim politikam EU. Druga možnost pa je, da sprejmejo domnevno stališče Bruslja.

Orban je že leta v sporu z drugimi članicami EU ne le glede vprašanja migracij, temveč tudi neodvisnosti medijev in sodišč ter pravic skupnosti LGBTQ.

Madžarska nasprotuje načrtovani reformi azilne politike EU, katere cilj je razdelitev odgovornosti za sprejem prosilcev za azil med članice EU. V vprašalniku, ki ga je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI vlada objavila danes na Facebooku, pa je vprašanje o stališču do “namere Bruslja, da bo na Madžarskem vzpostavil migrantske gete”, čeprav tak predlog ne obstaja.

V enem od vprašanj navajajo še, da so subvencije EU za palestinske organizacije dosegle tudi skrajno palestinsko organizacijo Hamas.

Poleg tega sprašujejo Madžare, ali se strinjajo s tem, da želi Bruselj poslati Ukrajini še več orožja in denarja ter da postane članica EU. Madžarska, čeprav je članica Nata, zavrača vojaško pomoč Ukrajini v vojni z Rusijo in ohranja vezi s Kremljem. Ne strinja se z začetkom pristopnih pogajanj s Kijevom.

Vlada je Madžare še vprašala za stališče o tem, da na madžarsko politiko vpliva denar, “ki ga pošiljajo iz Bruslja in tujine”. Orbanova stranka Fidesz je sicer letos napovedala, da pripravlja zakonodajo za zaščito suverenosti države pred tujim vmešavanjem.

Madžarska vlada odgovore pričakuje do 10. januarja

Državljani naj bi na vprašalnik odgovorili po pošti do 10. januarja.

Nazadnje je vlada pripravila javno posvetovanje lani, in sicer o sankcijah EU proti Rusiji. Za njegovo izvedbo je porabila okoli sedem milijonov evrov proračunskih sredstev, prejela pa odgovore 17,5 odstotka vprašanih. Na podlagi teh odgovorov je trdila, da 97 odstotkov Madžarov nasprotuje sankcijam proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!