Malta naj bi po kritikah le v manjši meri omilila zakon o splavu

Svet 23. Jun 202317:03 0 komentarjev
Poljska, splav
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Malteška vlada je po ostrih kritikah nasprotnikov splava in katoliške cerkve odločila, da bo v manjši meri omilila strogo zakonodajo o prepovedi umetne prekinitve nosečnosti. V skladu z novim predlogom naj bi bil splav dovoljen le, če bo ogroženo življenje ženske.

Vlada v Valletti je za glasovanje v parlamentu predlagala zakon, ki ženskam dovoljuje splav le v primeru, če je njihovo življenje resno ogroženo in ni na voljo nobene druge oblike zdravljenja.

S tem je odstopila od prvotnega predloga, ki je dovoljeval umetno prekinitev nosečnosti, ko je bilo ogroženo zdravje ženske, kar pa je po mnenju aktivistov proti splavu omogočalo preširoko definicijo tega, kar predstavlja tveganje za zdravje. Nasprotovala mu je tudi katoliška cerkev, ki ima na Malti velik vpliv.

Predsednik države George Vella pa je sporočil, da zakona v taki obliki ne bo podpisal, zaradi česar je bila vlada primorana pripraviti novo različico. Liberalne skupine in zagovornika pravice do splava so vladi očitali, da je popustila kritikom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predlog, o katerem bo sedaj odločal parlament, navaja med drugim tudi, da morajo prekinitev nosečnosti odobriti trije zdravniki specialisti v pooblaščeni kliniki. Splav ne bo dovoljen, če zdravniki menijo, da bi bil otrok sposoben preživeti zunaj materinega telesa. To sta danes sporočila malteški minister za zdravje Chris Fearne in pravosodni minister Jonathan Attard.

Po pričakovanjih naj bi parlament, v katerem imajo večino vladajoči laburisti, predlagani zakon potrdil.

Malta ima enega najstrožjih zakonov o splavu na svetu. Splav bo tako ostal nezakonit v vseh drugih okoliščinah, vključno s posilstvom, incestom in hudimi nepravilnostmi ploda.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!