Malta preklicala prepoved vstopa v državo za necepljene potnike

Koronavirus 14. Jul 202107:59 > 10:14 2 komentarja
Malta
Darrin Zammit Lupi/REUTERS

Malta je v torek le nekaj ur pred uveljavitvijo preklicala prepoved vstopa v državo za necepljene potnike. Po novem bodo necepljeni potniki lahko vstopili v državo, a bodo morali v karanteno. Dolžine karantene niso določili, a je do zdaj veljala 14-dnevna samoizolacija za tiste, ki so prišli na Malto z bolj rizičnih območij.

Malteška vlada je v torek v uradnem listu objavila spremenjen režim. Po novem bodo osebe, ki pridejo na Malto brez potrdila o cepljenju, morale v karanteno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dolžine karantene v uradnem listu niso določili, že od prej pa na Malti velja 14-dnevna samoizolacija za tiste, ki pridejo s t. i. rdečih območij, kjer je večja ogroženost zaradi novega koronavirusa.

Sredozemska država je prejšnji teden napovedala, da bo postala prva evropska država, ki bo prepovedala vstop necepljenim potnikom. Evropska komisija je bila do tega zelo kritična, saj bi lahko odločitev Malte spodkopala evropsko digitalno covidno potrdilo.

Prejšnji teden je malteški minister za zdravje Chris Fearne poleg tega napovedal zaprtje Malte za večino držav, saj bi vstop v državo dovolili le potnikom z malteškim, britanskim ali evropskim covidnim potrdilom. Po novem so v uradnem listu, ki je stopil v veljavo danes, naštete tudi številne druge države, med njimi Japonska in deli ZDA.

Za prebivalce Malte, ki niso cepljeni, po novem velja, da lahko predložijo negativen test PCR, če prihajajo iz države na seznamu v uradnem listu.

Malto so večkrat hvalili kot evropsko zgodbo o uspehu glede cepljenja proti covidu-19, saj je v celoti cepljenih 80 odstotkov odraslih. Vendar v državi zaznavajo porast števila okužb, ki jih povezujejo predvsem z jezikovnimi šolami. Medtem ko so imeli konec junija 28 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom, jih imajo zdaj 252.