Martin Strel bo plaval do Ukrajine

Slovenija 12. Jul 202215:13 > 15:51 15 komentarjev
Martin Strel
PROFIMEDIA

Plavalec Martin Strel je ministrici za zunanje zadeve Tanji Fajon predstavil idejo o novem plavalnem izzivu, s katerim se bo simbolno zavzel za konec vojne v Ukrajini. V slabih dvajsetih urah želi še letos preplavati približno sto kilometrov dolgo pot od Romunije do Ukrajine. Ministrstvo za zunanje zadeve, s katerim bo Strel sodeloval zaradi zaostrenih političnih razmer na območju, projekt podpira na simbolni ravni, so sporočili za N1.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je na zunanjem ministrstvu sprejela plavalca Martina Strela. “Preplaval je številne reke sveta, zdaj razmišlja o projektu za končanje vojne in mir v Ukrajini. Zjutraj mi je naš plavalec, ki ima še veliko energije za premagovanje novih izzivov, predstavil svojo zamisel,” je ob fotografiji zapisala na Twitterju.

Strel je za N1 pojasnil, da je v stik z zunanjim ministrstvom stopil sam, saj mu je želel predstaviti idejo o simbolni akciji plavanja za Ukrajino. “Gre za mojo idejo, ki pa je brez vlade in politike danes ne morem izpeljati. Ne gre namreč samo za Slovenijo, v to je vpletenih veliko držav,” je pojasnil.

Preplavati želi približno sto kilometrov

“Začel bom v Romuniji v kraju Tulcea, potem se bom vrnil v zgornji kanal reke Donave, ki gre mimo Moldavije, Ukrajine in naprej približno sto kilometrov do zadnjega mesta pred Črnim morjem,” je opisal svoj načrt. “Plaval bom cel dan in celo noč,” je pojasnil – tako računa, da bo načrtovano traso preplaval v manj kot dvajsetih urah.

Na pot se želi odpraviti še letos, in to preden zahladi zima. Natančnega datuma simbolne akcije pa za zdaj zaradi zaostrenih političnih razmer še ne razkriva. 

Strel je dodal, da je ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon idejo podprla in je bila z njo zadovoljna. “Kar se dogaja v Ukrajini, ni dobro ne za Rusijo ne za Ukrajino, pa tudi ne za preostali svet. Vsi bi radi videli, da se ta vojna v Ukrajini kmalu konča, kajti to bi bilo dobro za vse, in jaz kot plavalec bi rad k temu doprinesel nekaj dobrega,” je opisal idejo za projekt, ki se bo po njegovih besedah zavzel predvsem za mir in prijateljstvo. 

“S sloganom ‘Za mir, prijateljstvo in čiste vode’, pod katerim je preplaval že vrsto svetovnih rek, želi Martin Strel naslednji podvig simbolično posvetiti doseganju miru v Ukrajini,” so za N1 sporočili na zunanjem ministrstvu in dodali, da projekt podpirajo na simbolni ravni.

Martin Strel velja za poklicnega maratonskega plavalca in večkratnega svetovnega rekorderja v plavanju na dolgih progah, ki je preplaval največje svetovne reke. Leta 2002 je od izvira do izliva preplaval reko Misisipi in s tem postavil absolutni dolžinski rekord v maratonskih plavanjih. Dve leti kasneje je v 51 dneh preplaval več kot štiri tisoč kilometrov reke Jangce in tako presegel rekord, ki ga je postavil v reki Misisipi. Leta 2007 je postal prvi človek na svetu, ki je preplaval celotno dolžino reke Amazonke, s svojimi dosežki pa se je že večkrat vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje