Fajon: Z obiskom želim dati jasno podporo, da ima Hrvaška v nas prijateljico

Svet 06. Jul 202218:34 2 komentarja
Fajon Plenković
Slavko Midzor/PIXSELL/BOBO

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je danes v Zagrebu po srečanju s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom in premierjem Andrejem Plenkovićem sestala še s predsednikom Zoranom Milanovićem. Poleg dvostranskih odnosov sta govorila o razmerah v Jugovzhodni Evropi, zlasti Bosni in Hercegovini, so sporočili iz urada hrvaškega predsednika.

Milanović je v kontekstu bližajočih se volitev v BiH Tanji Fajon ponovil in pojasnil svoje stališče. Poudaril je, da je treba zagotoviti legitimno zastopanost vseh treh kontitutivnih narodov v BiH.

Hrvaški predsednik je ob tem izrazil zadovoljstvo nad podporo Slovenije, da BiH prejme status kandidatke za članstvo v Evropski uniji, kar zagovarja tudi sam. Fajon in Milanović sta govorila še o varnostni krizi, ki jo je povzročila ruska agresija na Ukrajino. Razpravljala sta tudi o vstopu Hrvaške v evroobmočje in schengenski prostor, pri čemer Milanović pričakuje podporo Slovenije.

Srečala se je tudi s hrvaškim zunanjim ministrom

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je danes v Zagrebu sestala s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, s katerim sta potrdila pripravljenost, da državi odprta vprašanja rešujeta skozi medsebojni dialog. V tem duhu bo po besedah Fajon potekalo tudi reševanje vprašanja meje, ki se bo začelo na neformalni ravni in z lažjimi rešitvami.

“Hrvaška se je odločila, da bo vsa svoja prihodnja odprta vprašanja reševala z dvostranskim pristopom, dialogom, in to je pot, ki jo želi Hrvaška. To je na nek način tudi izziv za Hrvaško in Slovenijo, da pokažeta svetu, da sta zreli državi, ki lahko najdeta rešitev za relativno minorno vprašanje, ki je ostalo iz časa razpada Jugoslavije,” je povedal Grlić Radman.

Fajon je izpostavila, da sta se s hrvaškim kolegom tudi o odprtih dvostranskih vprašanjih pogovarjala iskreno in odprto. “Dogovorila sva se, da dialog nadaljujemo na neformalni, delovni ravni in da se začne delati na nekih konkretnih, lažjih rešitvah, kot sta obnova mostov, ki so bili dolgo zanemarjeni, in iskanje rešitev za lajšanje ribolova.”

“Z obiskom želim dati jasno podporo krepitvi dobrososedskih odnosov in pokazati, da ima Hrvaška v Sloveniji prijateljico in zaveznico,” je povedala ministrica Fajon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje