Med poročanjem o svetovnem prvenstvu v nogometu umrl ugledni novinar iz ZDA

Svet 10. Dec 202210:19 1 komentar
Grant Wahl
ESPN/Twitter

Iz Katarja je prišla žalostna novica, da je med poročanjem o tekmi svetovnega nogometnega prvenstva med Argentino in Nizozemsko umrl priznani ameriški športni novinar Grant Wahl.

48-letni Grant Wahl je umrl v petek zvečer ob začetku podaljška tekme med Argentino in Nizozemsko. Po doslej znanih informacijah naj bi Wahl umrl zaradi srčnega zastoja, vendar vzrok smrti še ni bil uradno potrjen.

Wahl je sicer že pred dnevi na svoji spletni strani zapisal, da se je v zadnjih tednih počutil slabo in je zaradi tega poiskal tudi zdravniško pomoč. Zaradi suma na bronhitis so mu zdravniki v Katarju predpisali antibiotike, po katerih se je njegovo počutje nekoliko izboljšalo.

“Moje telo se je končno zlomilo,” je zapisal Wahl. “Kar je bil v zadnjih 10 dneh prehlad, se je na večer tekme med ZDA in Nizozemsko spremenilo v nekaj hujšega in čutil sem pritisk in nelagodje v zgornjem delu prsnega koša. Covida nisem imel, redno sem se testiral. Zato sem odšel v zdravstveno ambulanto, kjer so mi dejali, da imam najverjetneje bronhitis,” je pred dnevi objavil ameriški športni novinar.

Organizatorji svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju so ob smrti uglednega nogometnega novinarja zapisali, da so globoko pretreseni. Kot so sporočili, je bil Grant Wahl znan po svoji veliki ljubezni do nogometa, svetovno prvenstvo v Katarju pa je bilo že njegovo osmo svetovno prvenstvo, od koder je poročal.

“Med sinočnjo četrtfinalno tekmo med Argentino in Nizozemsko na stadionu Lusail ga je na novinarski tribuni obšla slabost. Na kraju samem je bil deležen takojšnje nujne medicinske pomoči, ki se je nadaljevala, ko so ga z reševalnim vozilom prepeljali v Hamadovo splošno bolnišnico,” so zapisali organizatorji prvenstva. Ob tem so še navedli, da so že vzpostavili stik z ameriškim veleposlaništvom v Katarju, da bi prevoz trupla potekal v skladu z željami družine pokojnega.

Smrt novinarja je pretresla mnoge,

Ameriška nogometna zveza je na Twitterju zapisala, da so globoko pretreseni nad smetjo Granta Whala. “Ljubitelji nogometa in novinarstva najvišje kakovosti so vedeli, da se lahko vedno zanesejo na Wahlovo poročanje, saj je vedno pripravil pronicljive in zabavne zgodbe o nogometni igri in njenih glavnih protagonistov,” so zapisali v objavi in izrazili sožalje pokojnikovi soprogi.

Celine Gounder, žena preminulega novinarja, je na Twitterju zapisala, da je v “popolnem šoku”, a da je hvaležna za podporo, ki jo je prejela od prijateljev in ameriške nogometne zveze.

Predsednik svetovne nogometne zveze Gianni Infantino je dejal, da je bila Wahlova ljubezen do nogometa “neizmerna”, in dodal, da bodo njegovo poročanje “pogrešali vsi, ki spremljajo svetovno igro”.

Wahlu pa so se poklonili tudi številni novinarski kolegi. Piers Morgan je Granta Wahla opisal kot “briljantnega novinarja”, Henry Winter iz časopisa Times pa je dejal, da je bil “odličen človek” in “velikan novinarske lože”.

Dan Roan iz športnega uredništva BBC pa je tvitnil: “Grant Wahl je bil ugleden in izjemno spoštovan novinar, poplava zahval pa priča o tem, kako zelo je bil spoštovan.”

V začetku tedna je Grant Wahl iz rok legendarnega brazilskega nogometnega velemojstra Ronalda prejel tudi nagrado za poročanje na kar osmih zaporednih nogometnih prvenstvih, prvič je poročal z nogometnega prvenstva 1994, ki je bilo v ZDA.

Ob zaletku svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju pa se je Wahl znašel tudi v težavah s katarskim varnostnim osebjem. 21. novembra so Wahla namreč pridržali, ker je nosil mavrično majico na uvodni tekmi med ekipama ZDA in Walesa, s čimer je pokazal podporo pravicam LGBTQ v državi, kjer so istospolni odnosi prepovedani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje