Med vrhuncem turistične sezone imajo ulice polne smeti. Niso krivi turisti

Svet 07. Jul 202413:45 5 komentarjev
Pula smeti
Foto: Dnevnik.hr

V Pulju na Hrvaškem imajo vse večje težave s smetmi, vendar zanje niso krivi turisti, ampak neodgovorni gostinci. Občina pripravlja nov pravilnik, ki predvideva visoke kazni za nepravilno odlaganje.

Na vrhu turistične sezone imajo v hrvaškem Pulju ogromne težave s kupi smeti, poroča Dnevnik.hr.

V zadnjem obdobju tako niso bili osamljeni primeri, ko so bile ob zbiralnikih naložene številne vreče s smetmi. V zadnjem mesecu se jih je skupno nabralo za kar 105 ton, v kar pa niso všteti kosovni odpadki.

Poleg občanov odpadke neustrezno odlagajo tudi puljski gostinci. Namesto da bi polnili svoje zabojnike, odlagajo odpadke poleg tujih. Na komunali so naredili ocene, koliko odpadkov bi morali proizvesti posamezni gostinci, več kot 60 odstotkov njih pa je pod povprečjem.

“Tako se izogibajo plačilu za odvoz smeti, onesnažujejo mesto in obremenjujejo celoten sistem. Sedem gostincev do zdaj še niti enkrat ni oddalo smeti,” je za Istro24 dejal direktor komunalnega podjetja Herculanea Robi Fuart.

Pula smeti Pula smeti
Foto: Dnevnik.hr
Pula smeti Pula smeti
Foto: Dnevnik.hr
Pula smeti Pula smeti
Foto: Dnevnik.hr
Pula smeti Pula smeti
Foto: Dnevnik.hr

“Terase imajo polne, postrežejo ogromno hrane, po drugi strani pa niso niti enkrat odnesli oziroma oddali odpadkov. Morda oddajo le enkrat ali dvakrat, kar ni nič v primerjavi s tem, koliko hrane postrežejo,” dodaja Fuart.

Komunala bo gostince vzela pod lupo in pripravlja višje kazni, lahko pa jim bo tudi odpovedala pogodbe za najem lokala, če je v lasti mesta.

Neznanec ponoči odvaža smeti

Fuart je dodal, da so največje težave v mestnem središču, kjer sicer smeti pobirajo vsak dan, vseeno pa so večje količine smeti še vedno odvržene nepravilno.

V zadnjem mesecu so nadzorne kamere opazile tudi neznanega moškega, ki na vozičku odvaža smeti iz lokalov. Kot je povedal Fuart, pobira smeti pri gostincih okoli polnoči, nato pa jih odvrže ob smetnjake po mestu.

V prihodnosti želi komunala uvesti nalepke EKO partner, ki bi jih imeli gostinci nameščene ob vstopu v svoje lokale. Tisti, pri katerih je razlika med ocenjeno in količino odpadkov, ki so jih dejansko odnesli, precejšnja, nalepke ne bodo prejeli. To pomeni, da so vsi tisti, ki nimajo nalepke, “goljufi”, je razložil Fuart.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje