Mediji: Proti Trumpu bo vložena obtožnica zaradi spodnašanja izida volitev

Svet 27. Jul 202321:39 1 komentar
Donald Trump
REUTERS/Brian Snyder

Ekipa ameriškega posebnega tožilca Jacka Smitha je odvetnika nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa obvestila, da bo proti Trumpu vložena kazenska ovadba zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev leta 2020, poročajo ameriške televizije, med njimi NBC in CNN.

Donald Trump je na svojem družbenem mediju Truth Social potrdil, da sta imela njegova odvetnika produktivno srečanje na ministrstvu za pravosodje in sta podrobno razložila, da ni storil nič narobe in da bo morebitna obtožnica še bolj uničila državo.

Dodal je, da ni bilo namiga o morebitni obtožnici. Svojim sledilcem je sporočil, naj ne nasedajo lažnim novicam. Trump je prejšnji teden sam sporočil, da je dobil obvestilo, da je tarča preiskave.

Kongresna preiskava izgredov 6. januarja 2021 je razkrila, da naj bi Trump s sodelavci naklepal, da takratni podpredsednik ZDA Mike Pence razveljavi volilne izide po posameznih državah, kongresni republikanci pa bodo potem potrdili njegove sezname elektorjev za zmago.

Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je lani za preiskavo spodnašanja izida predsedniških volitev in napačnega ravnanja z zaupnimi dokumenti vlade imenoval posebnega tožilca Jacka Smitha.

Smith je Trumpa že kazensko ovadil zaradi dokumentov na zveznem sodišču na Floridi. Proces naj bi se začel marca prihodnje leto.

Trumpa kazensko preganja tudi država New York v povezavi s plačilom za molk o spolnem razmerju pornografski igralki Stormy Daniels, delo pa dokončuje tudi velika porota Georgie v primeru poskusa spreminjanja izida predsedniških volitev 2020 v tej zvezni državi.

Ameriški mediji na podlagi zaupnih dobro obveščenih virov poročajo, da bi lahko bila obtožnica objavljena že danes ali v prihodnjih dneh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje