Mehika opozarja na ameriško vojaško orožje, ki ga prejemajo karteli

Svet 23. Jan 202416:02
Razbito steklo avtomobila po spopadu med kartelom in mehiškimi varnostnimi silami
Foto: PROFIMEDIA

Mehiški vrh je opozoril ZDA, da se v rokah kartelov vse pogosteje znajde orožje, ki je namenjeno izključno za uporabo v ameriški vojski. Mehiške oblasti so že večkrat opozorile, da je trgovina z orožjem iz ZDA eden od razlogov za nasilje, povezano z organiziranim kriminalom na njenem ozemlju. Po podatkih mehiških oblasti se med Mehiko in ZDA letno preproda več kot pol milijona kosov orožja.

Mehika je opozorila ZDA, da orožje, ki bi moralo biti izključno namenjeno uporabi ameriške vojske, vstopa na njeno ozemlje, je v ponedeljek na novinarski konferenci povedala mehiška zunanja ministrica Alicia Barcena.

Po ministričinih besedah je nujno, da se o tem opravi preiskava, pri čemer drugih podrobnosti po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni navedla. Tihotapljenje orožja je bilo eno od vprašanj, o katerih sta strani razpravljali med njenim obiskom minuli petek v Washingtonu, je še dejala Barcena, ki se je ob tej priložnosti sestala z ameriškim kolegom Antonyjem Blinknom. V ospredju srečanja so bile sicer nedovoljene migracije.

Ameriški veleposlanik v Mehiki Ken Salazar je v ponedeljek novinarjem zatrdil, da je zmanjšanje tokov orožja iz ZDA v Mehiko prednostna naloga predsednika Joeja Bidna. “Vemo, da 70 odstotkov orožja, ki povzroča nasilje tukaj v Mehiki, prihaja iz Združenih držav,” je povedal.

Mehika je v preteklosti že večkrat uperila prst v ZDA in njihovo ohlapno zakonodajo o orožju zaradi pritoka orožja v roke mehiških kartelov, ki se nato pogosto financirajo s prodajo mamil ameriškim potrošnikom. Mehiška vlada je na sodiščih v ZDA tudi vložila dve tožbi proti ameriškim proizvajalcem in distributerjem orožja.

Po podatkih mehiških oblasti se med Mehiko in ZDA letno preproda več kot pol milijona kosov orožja.