Mejnik v odnosih med EU in ZDA: dosegli dogovor glede carin na jeklo in aluminij

Svet 31. Okt 202116:36 > 16:38 0 komentarjev
Ursula von der Leyen Joe Biden
PROFIMEDIA

EU in ZDA sta v soboto ob robu vrha skupine G20 v Rimu dosegli dogovor v sporu glede ameriških carin na uvoz jekla in aluminija iz unije. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dogovor danes označila za mejnik v odnosih med stranema, predsednik ZDA Joe Biden pa, da gre za novo obdobje v odnosih.

Ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo je pojasnila, da bo dogovor “ohranil določene pravice do carin, a obenem omogočil uvoz omejene količine evropskega jekla in aluminija v ZDA”. Mora pa biti jeklo, ki je uvoženo v ZDA, v celoti proizvedeno v Evropi.

Brez carin bi lahko iz EU v ZDA uvozili 4,4 milijone ton jekla

Koliko evropskega jekla in aluminija bo lahko v ZDA uvoženega brez carin, niso sporočili. Po navedbah virov blizu pogajanj bi lahko brez carin iz EU v ZDA uvozili 4,4 milijone ton jekla. To je toliko kot pred uvedbo carin junija 2018. “Pričakujemo, da bo ta dogovor omogočil določeno sprostitev v dobavnih verigah in prispeval k določenemu znižanju stroškov, s tem ko bomo odpravili 25-odstotne carine in povečali obseg uvoza,” je povedala Raimondova v luči motenj v proizvodnji in distribuciji ključnih proizvodov, ki so povezane s pandemijo covida-19.

Da so dosegli dogovor, je na Twitterju sporočil tudi evropski komisar za trgovino Valdis Dombrovskis. Dogovor sta danes na novinarski konferenci predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in ameriški predsednik Joe Biden. Von der Leynova je dogovor označila za nov mejnik v obnovljenih odnosih med EU in ZDA.

“Današnji dogovor z ZDA je dober za evropska delovna mesta in za podnebje. Smo prvi na svetu z napori za razogljičenje proizvodnje in trgovine z jeklom in aluminijem,” je poudarila. Biden pa je dejal, da ZDA in EU začenjata novo obdobje. “ZDA in Evropska unija danes začenjata novo obdobje transatlantskega sodelovanja, ki bo koristilo vsem našim ljudem, tako zdaj kot tudi, prepričan sem, v prihodnjih letih,” je dejal.

Dogovor je po njegovih besedah “dokaz moči našega partnerstva in tega, kaj lahko ZDA storijo, če sodelujejo s prijatelji”. Spor med EU in ZDA je izbruhnil, potem ko je tedanji ameriški predsednik Donald Trump junija 2018 uvedel 25-odstotne carine na jeklo in 10-odstotne carine na aluminij iz več držav, tudi članic EU. Unija je v odgovor napovedala carine na uvoz tobaka, koruze in riža iz ZDA. Za 1. december je napovedala uvedbo carin na motorje Harley Davidson, kavbojke in viski bourbon, a jih zdaj ne bo uvedla.

V ameriški trgovinski zbornici so dogovor sprejeli z olajšanjem. Strani sta sicer junija letos dosegli dogovor v sporu glede državnih pomoči proizvajalcema letal Airbus in Boeing. Tedaj sta se dogovorili tudi, da želita do 1. decembra rešiti spor glede carin na jeklo in aluminij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!