Merkel branila odločitve svoje vlade o nakupu ruskega zemeljskega plina

Svet 16. Okt 202219:36 1 komentar
Angela Merkel
Pedro Nunes/REUTERS

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je branila odločitve svoje vlade o nakupu velikih količin zemeljskega plina iz Rusije. Ko je zapustila položaj, je bila Rusija glavni dobavitelj plina za Nemčijo.

Angela Merkel je v četrtek v Lizboni dejala, da “vedno deluješ v času, v katerem si”. Svojih odločitev ne obžaluje. Dodala je, da mora Nemčija razpršiti oskrbo z energijo, med tem ko se odmika od jedrske energije in premoga, v prehodnem obdobju pa bo potreben plin, njene besede povzema Washington Post.

“Iz perspektive tistega časa je bilo zelo racionalno in razumljivo, da dobimo plin po cevovodih, tudi iz Rusije, ta plin je bil cenejši od utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) iz drugih delov sveta,” je povedala in dodala, da je bila Rusija tudi v času hladne vojne zanesljiv dobavitelj.

Merkel je Nemčijo vodila od leta 2005 do lanskega decembra. V času njenega vladanja je začel delovati plinovod Severni tok 1, ki je pod Baltskim morjem prenašal plin neposredno iz Rusije v Nemčijo. Njena vlada je podprla tudi vzporedni plinovod Severni tok 2, kljub nasprotovanju srednje- in vzhodnoevropskih držav ter ZDA. Ta nikoli ni zaživel, saj je sedanji kancler Olaf Scholz ustavil postopek certificiranja malo pred ruskim napadom na Ukrajino.

“Brutalni ruski napad je prinesel spremembo. To je prelomnica in nova vlada se mora seveda s tem soočiti. To tudi počne,” je rekla Merkel.

Od začetka vojne v Ukrajini si Nemčija prizadeva zmanjšati odvisnost od ruskega plina. Junija je Rusija zmanjšala dobavo plina Nemčiji prek Severnega toka 1, Moskva je kot razlog navedla tehnične težave. Nemški uradniki so to razlago zavrnili. Nato pa je Rusija dobavo plina povsem ukinila konec avgusta.

Po odhodu s položaja se Merkel ni veliko pojavljala v javnosti, a je že branila svoje poteze na položaju kanclerke. Zdaj pa je dala jasno vedeti, da vztraja pri svoji odločitvi iz leta 2011, da Nemčija postopno opusti uporabo jedrske energije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje