Milorad Dodik: Rusija ima pravico reči, da ne želi BiH v Natu

Svet 27. Maj 202214:26 > 14:32 1 komentar
Bosna in Hercegovina
Dado Ruvić/REUTERS

V Kremlju menijo, da težnje Bosne in Hercegovine po včlanitvi v Nato pomenijo jasen "protiruski korak", pri čemer srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik v komentarju Kremlja ne vidi nič spornega – Rusija ima po njegovem pravico izraziti svoje stališče. Britanska ministrica za zunanje zadeve Liz Truss je medtem med svojim obiskom v Sarajevu opozorila na vmešavanje Rusije v notranje zadeve BiH.

Rusko veleposlaništvo v Bosni in Hercegovini je v četrtek poslalo opozorilo Bosni in Hercegovini, da težnje po včlanitvi v Nato pomenijo jasen “protiruski korak”, na katerega bo Moskva morala odgovoriti.

“Včlanitev katerekoli države v zvezo predstavlja absolutno podporo vojaškim in političnim ciljem Nata, torej protiruske korake, kar pomeni, da se delovanje vsake države članice v okviru zveze razume kot delovanje proti Rusiji,” so v četrtek sporočili z ruskega veleposlaništva. Rusko veleposlaništvo je izjavo posredovalo Radioteleviziji Republike srbske (RTRS) kot odgovor na vprašanje, kako komentirajo napoved predsednika tričlanskega predsedstva BiH Šefika Džaferovića, da bo država ne glede na ruske grožnje nadaljevala svojo pot proti članstvu v Natu.

“Mi bomo nadaljevali našo Nato pot in o tem ne bomo nikogar spraševali,” je v sredo po sestanku z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom v Bruslju izjavil Džaferović. Srbski član tričlanskega predsedstva BiH Milorad Dodik pa je po navedbah N1 BiH dejal, da ima Rusija pravico izraziti stališče glede morebitnega članstva BiH v Natu. “Če nekdo v Bruslju reče, da želi BiH v Natu, potem ima tudi Rusija pravico, da reče, da tega ne želi,” je dejal. Glede prihodnosti je bil jasen: “Ne bomo šli v Nato, ta tema ne obstaja.”

Britanska ministrica: Rusko vmešavanje v notranje zadeve BiH je vidno

Podporo BiH je v četrtek v Sarajevu med svojim uradnim obiskom izrazila britanska zunanja ministrica Liz Truss. Napovedala je, da bo Velika Britanija pomagala pri naporih za ohranitev miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu in se postavila po robu vplivu Rusije v tej regiji, poročajo tamkajšnji mediji. Šefica britanske diplomacije je po sestanku z zunanjo ministrico BiH Bisero Turković napovedala tudi poseben paket finančne pomoči Zahodnemu Balkanu v vrednosti 100 milijonov ameriških dolarjev do leta 2025. Sredstva bodo namenjena pomoči gospodarskemu napredku, s tem pa tudi stabilnosti regije.

Truss je opozorila tudi na nevarnost, ki jo prinaša vojna v Ukrajini. “Grožnje Rusije z vrnitvijo v temačne dni moramo zaustaviti,” je dejala in dodala, da je jasno vidno tudi rusko vmešavanje v notranje zadeve BiH. Poudarila je, da brez dvoma obstaja nevarnost, da bi se konflikt v Ukrajini prelil na regijo, stanje pa dodatno zapletajo blokade znotraj BiH in odcepitveni načrti oblasti v Republiki srbski. Dodala je, da BiH potrebuje odločno podporo prijateljev iz mednarodne skupnosti, vključno s podelitvijo statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji, ter opozorila, da oktobrske volitve v državi morajo izvesti po obstoječih pravilih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje