Mineva 13 let od najhujšega pokola na Norveškem

Svet 22. Jul 202412:41 0 komentarjev
Utøya
Foto: PROFIMEDIA

Danes mineva 13 let od terorističnega napada na Norveškem, v katerem je skrajni desničar Anders Behring Breivik umoril 77 ljudi. V zaporu od leta 2012 prestaja 21-letno zaporno kazen.

22. julija 2011 se je Anders Behring Breivik s kombijem, v katerem je bila doma narejena bomba, odpeljal v Oslo. Kombi je parkiral pred vladnim uradom, nekaj minut kasneje pa je bomba eksplodirala. V eksploziji je umrlo osem ljudi, ranjenih pa je bilo več ljudi.

Nato se je Breivik odpeljal do otoka Utøya, ki je od Osla oddaljen slabih 40 kilometrov. Tam je potekal poletni tabor mladine Laburistične stranke. Preoblečen v policista, ki je preverjal varnost po napadu v Oslu, se je na otok odpeljal s trajektom. Tam je v strelskem pohodu ubil 69 ljudi, večina od njih je bila najstnikov.

Leta 2012 je bil Breivik obtožen na 21 let zaporne kazni. To je na Norveškem najvišja možna kazen.

Utoya
Večina žrtev v napadu je bila mladih. (Foto: PROFIMEDIA)

Od takrat je večkrat tožil norveški zapor Ringerike in se pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice zaradi časa v samici in zavrnitve pogojnega izpusta, s čimer so bile po Breivikovem mnenju kršene njegove človekove pravice. Pri tem ni bil uspešen.

Prošnjo za pogojni izpust so norveške oblasti zavrnile z razlago, da še zmeraj ni pokazal niti kančka obžalovanja za svoja kruta dejanja in da še vedno obstaja nevarnost, da bo svoje dejanje ponovil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!