Mineva pet let od umora slovaškega novinarja Jana Kuciaka, sojenje še traja

Svet 21. Feb 202318:42 0 komentarjev
Jan Kuciak, Slovaška
Profimedia

Na Slovaškem so se danes spomnili raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke, ki so ju pred petimi ustrelili na njunem domu. Njun umor je močno pretresel Slovaško in razkril številne korupcijske povezave politike s kriminalom. Morilca para in dva sostorilca so obsodili na dolge zaporne kazni. Sojenje domnevnemu naročniku, poslovnežu in milijonarju Marianu Kočnerju pa še ni končano.

Na Slovaškem so se danes spomnili raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove, ki so ju umorili pred petimi leti. Slovaška predsednica Zuzana Čaputova je ob njunem spomeniku v središču Bratislave poudarila, da naj bo današnji dan tudi opomin, kako pomembno je delo novinarjev za demokracijo.

Po njenih besedah se je hkrati treba tudi vprašati, ali so bile dosežene spremembe, h katerim so pred petimi leti pozivali ljudje na ulicah. Pozvala jih je, naj ne pozabijo, kaj so takrat zahtevali, na primer na naslednjih parlamentarnih volitvah, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Takrat 27-letnega Kuciaka in njegovo prav tako 27-letno zaročenko so 21. februarja 2018 ustrelili na njunem domu v vasi Velka Maca. Njun umor je močno pretresel Slovaško in razkril številne korupcijske povezave politike s kriminalom.

Kuciak je pisal o kriminalnih povezavah politikov in poslovnežev. Dvojni umor in Kuciakov zadnji članek, ki so ga objavili po njegovi smrti, o morebitnih povezavah italijanske mafije s takratno socialdemokratsko vlado, so sprožili množične demonstracije, kakršnim v državi niso bili priča od padca komunizma. Privedle so do odstopa predsednika vlade Roberta Fica ter odpuščanj v policiji in sodstvu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čaputova je še dejala, da preiskave hudih kaznivih dejanj, korupcije in zlorab oblasti dobro napredujejo, da pa so še vedno daleč od družbenih sprememb, ki so jih zahtevali protestniki.

Morilca para in dva sostorilca so obsodili na dolge zaporne kazni. Sojenje domnevnemu naročniku, poslovnežu in milijonarju Marianu Kočnerju in njegovi domnevni sostorilki pa se še ni končalo.

V spomin na Kuciaka in njegovo zaročenko bodo ves teden potekale spominske prireditve. Premierno bodo predvajali tudi dokumentarni film, v katerem bodo svoje videnje dogodkov predstavili tudi starši umorjenega para.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!