Ministrica Fajon v Sarajevu: “S statusom kandidatke smo državi ponudili roko”

Slovenija 13. Jan 202316:27 > 18:52 3 komentarji
Tanja Fajon
Ministrstvo za zunanje zadeve/TWITTER

Tanja Fajon, ministrica za zunanje zadeve, je danes obiskala Bosno in Hercegovino. Zagotovila nadaljnjo podporo Slovenije BiH na evropski poti.

Slovenija bo še naprej pomagala BiH na njeni evropski poti s konkretno politično podporo, je danes v Sarajevu po pogovorih z zunanjo ministrico BiH Bisero Turković poudarila vodja slovenske diplomacije Tanja Fajon. “BiH spodbujamo, da vloži vse napore v gradnjo zaupanja in dialoga ter na področju krepitve vladavine prava,” je dejala.

Kot je slovensko zunanje ministrstvo še zapisalo na Twitterju, je ministrica Fajon poudarila, da imata državi tradicionalno dobre in prijateljske odnose brez težjih odprtih vprašanj, uspeli sta okrepiti tudi gospodarsko sodelovanje, ki je že preseglo 1,5 milijarde evrov. Slovenija je tudi med petimi največjimi investitorkami v BiH, kljub temu pa obstaja še veliko neizkoriščenih možnosti za okrepitev sodelovanja, je povedala Fajon.

Pretežni del pogovorov ministrice s sogovorniki v Sarajevu je bil namenjen seznanitvi z razmerami v BiH ter njenemu približevanju evroatlantskim integracijam. Fajon je na prvem delovnem obisku v BiH danes ponovila, da v Sarajevo prihaja z jasnim sporočilom, da Slovenija in EU vidita prihodnost BiH v Uniji.

Fajon je pohvalila napredek pri oblikovanju oblasti in izrazila pričakovanje, da se izvršna oblast na vseh ravneh oblikuje čim prej in prične z delom na nujnih reformah.

“Bosno in Hercegovino spodbujamo, da si prizadeva za gradnjo medsebojnega zaupanja in notranji dialog ter krepitev vladavine prava. S statusom kandidatke smo Bosni in Hercegovini ponudili roko, zdaj je pa na voditeljih, da s konkretnimi dejanji pokažejo, kako trdno bodo stisnili to roko. Slovenija bo Bosni in Hercegovini še naprej nudila politično podporo in tudi konkretno pomoč na ravni strokovnjakov na njeni EU poti,” je poudarila Fajon.

Vodja slovenske diplomacije se je v Sarajevu srečala tudi s predsednico predsedstva BiH Željko Cvijanović ter članoma predsedstva Željkom Komšićem in Denisom Bećirovićem. Sogovorniki so Sloveniji izrazili hvaležnost za pomoč pri pridobitvi statusa kandidatke, je zunanje ministrstvo sporočilo na Twitterju.

Ministrica Turković je v izjavi po pogovorih spomnila, da je Fajon prva vodja diplomacije katere od članic EU, ki je obiskala BiH, potem ko je država 15. decembra lani dobila status kandidatke za članstvo v EU, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

“Status kandidatke predstavlja jasno pot za BiH in njene državljane, na nas pa je, da pospešimo izpolnjevanje postavljenih prioritet. To smo dolžni narediti,” je dejala Turković in dodala, da je mogoče v kratkem pričakovati vzpostavitev novih oblasti, ki bodo prevzele te naloge.

Dodala je, da mora BiH predvsem čimbolj uskladiti svojo zunanjo in varnostno politiko z EU ter izrazila optimizem, da bodo presegli delitve, ki glede tega obstajajo v državi. S tem je namignila na nasprotovanje oblasti Republike Srbske uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi agresija na Ukrajino, poroča Hina. “Zelo me skrbi ruski vpliv,” je med drugim opozorila Turković.

Sogovornici sta se strinjali, da je potrebno pospešiti tudi implementacijo Sporazuma o vprašanjih nasledstva. Fajon pa je poudarila še, da BiH ostaja med ciljnimi državami razvojnega sodelovanja Slovenije, in predstavila načrte za okrepljeno izvajanje dvostranske tehnične pomoči na področju evropskih zadev, so sporočili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Ministrica Fajon je v okviru obiska v Sarajevu prejela tudi Zlato medaljo Bošnjaškega inštituta – Fundacije Adil Zulfikarpašić za njeno vlogo pri krepitvi ugleda BiH in podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU. Imela je tudi predavanje na Fakulteti za družbene vede Univerze v Sarajevu in se srečala z lani ponovno ustanovljenim Slovenskim poslovnim klubom ter s predstavniki civilne družbe, so še zapisali v sporočilu MZZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje