Ministrica Fajon v Severni Makedoniji: Širitev EU je geostrateška nujnost

Svet 01. Dec 202316:22 0 komentarjev
Tanja Fajon, Bojan Maričikj
Foto: Tanja Fajon/X

Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob srečanju s podpredsednikom makedonske vlade Bojanom Maričikjem v Skopju poudarila, da Slovenija odločno podpira Severno Makedonijo na poti v Evropsko unijo. Hkrati je vse politične sile v Severni Makedoniji pozvala, naj se osredotočijo na nadaljnje korake, predvsem glede spremembe ustave.

Kot je po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA poudarila Tanja Fajon na novinarski konferenci po pogovorih z Bojanom Maričikjem, so sprememba ustave in drugi ukrepi nujni za nadaljevanje procesa širitve in pristopnih pogovorov.

Izpostavila je, da je to odgovornost do državljanov in je ključnega pomena za napredek Severne Makedonije na poti v EU. “Širitev je danes postala geostrateška nujnost, zato Severni Makedoniji znova želim veliko poguma, samozavesti in trdega dela,” je še dejala.

Maričikj se je strinjal z njo in poudaril, da je sprejetje ustavnih sprememb edini korak za nadaljnje vključevanje države v EU. Kot je dodal, je Evropska komisija v svojem poročilu o napredku za letošnje leto posredovala močno sporočilo, da mora Severna Makedonija nadaljevati in okrepiti delo na začrtani poti ter okrepiti dobro raven priprav.

Tanja Fajon, Bojan Maričikj
Foto: ministrstvo za zunanje in evropske zadeve/X

“Napredovali smo pri 80 odstotkih poglavij, pri nobenem poglavju pa ni bilo zaznati nazadovanja. To ne pomeni, da smo dosegli vse, pomeni pa, da imamo dobro osnovo, na kateri lahko gradimo,” je še dejal podpredsednik makedonske vlade po poročanju agencije MIA.

Fajon je po navedbah ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) v Skopju tudi zagotovila, da bo Slovenija še naprej pomagala Severni Makedoniji z izmenjavo izkušenj in prenosom znanja pri prilagajanju evropskim standardom. Izpostavila je tudi, da širitvena politika zagotavlja stabilnost v regiji, kar je v trenutnih napetih geopolitičnih razmerah zelo pomembno.

Fajon se je Maričikju zahvalila tudi za pomoč in solidarnost ob poplavah, ki so poleti prizadele Slovenijo, je ministrica sporočila na družbenem omrežju X. Makedonski vojaki so med drugim pomagali pri obnovi infrastrukture, uničene v vodni ujmi.

Podpisala sta 2,1 milijona evrov vreden memorandum

Sogovornika sta po navedbah MZEZ tudi potrdila odlične in tradicionalno prijateljske odnose med državama in se hkrati zavezala k njihovi krepitvi, tudi s pomočjo partnerstva na področju razvojnega sodelovanja. Podpisala sta 5. Memorandum o razvojnem sodelovanju, ki za obdobje 2023-2024 predvideva 2,1 milijona evrov za projekte na področjih infrastrukture, trajnostnega razvoja in varovanja okolja. Večina sredstev je namenjena izvedbi projektov, en del sredstev pa podpori evropske prihodnosti Severne Makedonije in njenemu vključevanju v EU.

Fajon je ob podpisu memoranduma poudarila, da je Severna Makedonija ena najpomembnejših partnerskih držav Slovenije, ki politično podporo pri približevanju EU nadgrajuje z razvojnimi dejavnostmi. Kot so v sporočilu za javnost še zapisali na MZEZ, je Slovenija od leta 2010 za razvojne projekte v Severni Makedoniji namenila več kot 43 milijonov evrov.

Fajon se je v Severni Makedoniji srečala tudi s tamkajšnjim ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Ljupčem Nikolovskim. Obiskala sta hidrosistem Zletovica, ki ga je sofinancirala Slovenija. Z modernizacijo hidrosistema so zagotovili oskrbo s pitno vodo za 100.000 prebivalcev in izboljšali protipoplavno varnost naselij ob reki Zletovica, so še sporočili z MZEZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!