Mirovni vrh za Ukrajino brez svetovne velesile: “Pogoji niso izpolnjeni”

Svet 31. Maj 202411:15 19 komentarjev
kitajska, ukrajina
PROFIMEDIA

Kitajska se kljub več pozivom ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega najverjetneje ne bo udeležila mirovne konference za Ukrajino, ker tam ne bo Rusije. Peking vztraja, da morata biti na njej enakovredno zastopani obe strani konflikta.

Kitajska se bo mirovne konference za Ukrajino, ki bo junija potekala v Švici, težko udeležila, če na njej ne bo sodelovala Rusija, je danes sporočila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning. Ob tem je pojasnila, da konferenca brez sodelovanja Moskve ne bi imela pomembne vloge pri ponovni vzpostavitvi miru v Ukrajini.

“Ureditev konference še vedno ne izpolnjuje kitajskih zahtev in pričakovanj mednarodne skupnosti, zato se je bo Kitajska težko udeležila,” je dejala tiskovna predstavnica.

Vrh o Ukrajini bo gostil švicarski Luzern med 15. in 16. junijem. Švicarska vlada, ki dogodek organizira na prošnjo Ukrajine, je sporočila, da so povabili 160 delegacij, med njimi pa ni Rusije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v preteklih dneh večkrat pozval predsednika ZDA in Kitajske k udeležbi. Washington udeležbe predsednika Joeja Bidna še ni potrdil, Peking pa je danes vztrajal, da bi morala na vrhu sodelovati tudi Rusija, kar Ukrajina zavrača.

“Kitajska je vedno vztrajala pri tem, da morata mednarodno mirovno konferenco priznati Rusija in Ukrajina, da morajo na njej enakopravno sodelovati vse strani in pošteno razpravljati o vseh mirovnih načrtih. V nasprotnem primeru bo konferenca težko odigrala pomembno vlogo pri ponovni vzpostavitvi miru,” je pojasnila Mao Ning.

Dodala je, da bo Kitajska “na svoj način spodbujala mirovne pogovore, ostala v stiku z vsemi stranmi in si prizadevala za vzpostavitev pogojev za politično rešitev krize v Ukrajini”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Singapurju sta se medtem danes srečala ameriški obrambni minister Lloyd Austin in kitajski kolega Dong Jun, ki sta med drugim razpravljala tudi o razmerah v Ukrajini.

Kot je po srečanju sporočil tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva, Peking spoštuje svoje zaveze in ne zagotavlja orožja ne Ukrajini ne Rusiji. “V skladu z zakoni in predpisi smo uvedli strog nadzor nad izvozom vojaške opreme,” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje