Zelenski povabil Bidna in Džinpinga na mirovni vrh za Ukrajino

Svet 26. Maj 202414:12 11 komentarjev
Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je povabil ameriškega in kitajskega predsednika Joeja Bidna in Ši Džinpinga na mirovni vrh za Ukrajino, ki bo potekal junija v Švici. Zelenski je predsednika prosil, naj podpreta vrh s svojo udeležbo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes pozval predsednika ZDA in Kitajske Joeja Bidna in Ši Džinpinga, naj se udeležita mirovnega vrha za Ukrajino v Švici prihodnji mesec. Prepričan je, da bi morala podpreti mirovni vrh s svojo udeležbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Obračam se na voditelje sveta, ki se še vedno držijo ob strani globalnim prizadevanjem svetovnega mirovnega vrha: na predsednika Bidna, voditelja Združenih držav in predsednika Šija, voditelja Kitajske,” je v video sporočilu dejal Zelenski. Prosil jih je še, naj podprejo vrh s svojim sodelovanjem. Prepričan je namreč, da so prizadevanja globalne večine najboljše zagotovilo, da se bodo izpolnile zaveze.

Vrh o Ukrajini bo gostil švicarski Luzern med 15. in 16. junijem. Švicarska vlada, ki dogodek organizira na prošnjo Ukrajine, je sporočila, da so povabili 160 delegacij, Rusije ni med njimi. Po navedbah Zelenskega je udeležbo potrdilo več kot 80 držav.

Biden kljub vztrajni podpori Kijevu še ni potrdil udeležbe na vrhu. Kitajska pa je med drugim sporočila, da mora biti mirovna konferenca organizirana tako s strani Rusije kot Ukrajine. Ši velja za strateškega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje