Moldavija: na volitvah desnosredinska stranka osvojila večino v parlamentu

Svet 12. Jul 202116:16 > 16:23 0 komentarjev
Maia Sandu
Vladislav Culiomza/REUTERS

Stranka Akcija in solidarnost (PAS) predsednice Maie Sandu je zbrala več kot polovico glasov volivcev in tako osvojila večino v parlamentu, kjer sedi 101 poslanec. Prvič od osamosvojitve je absolutno večino v parlamentu osvojila desnosredinska stranka.

V Moldaviji je na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah prepričljivo slavila desnosredinska stranka Akcija in solidarnost (PAS) predsednice Maie Sandu, ki je naklonjena približevanju Moldavije Evropski uniji. Po preštetju vseh glasovnic je proevropska stranka osvojila skoraj 53 odstotkov glasov in s tem absolutno večino 63 sedežev v 101-članskem parlamentu.

Dolga leta vladajoče prorusko zavezništvo socialistov in komunistov (BECS) je medtem prejelo 27 odstotkov glasov. Kot tretji in zadnji stranki je vstop v parlament s slabimi šestimi odstotki podpore uspel proruski stranki Šor, poročajo tuje tiskovne agencije. Ostalim več kot 20 strankam ni uspelo prestopiti petodstotnega praga za vstop v parlament.

Sandu je konec aprila razpustila parlament in razpisala predčasne volitve, saj je imela po zmagi na predsedniških volitvah novembra lani zaradi parlamenta, v katerem so imele večino proruske stranke, zveste nekdanjemu moldavskemu predsedniku Igorju Dodonu, zvezane roke.

Volitve v Moldaviji
Vladislav Culiomza/REUTERS

Zelo jasno nedeljsko sporočilo volivcev bo v ZDA izšolani ekonomistki Sandu omogočilo izvedbo reform. To je v svojem odzivu izpostavil tudi predsednik Romunije Klaus Iohannis, ki je pozdravil “državljanski razum in jasno odločitev za reforme, pravno državo in evropsko integracijo”. Tudi romunski premier Florin Citu je sosedom čestital za “zgodovinsko zmago” in jim obljubil nadaljnjo podporo pri približevanju EU.

Prelomna zmaga

Številni mediji v državi zmago PAS ocenjujejo kot zgodovinsko. Prvič od osamosvojitve, ki so jo v Moldaviji razglasili leta 1991, je namreč absolutno večino v parlamentu osvojila desnosredinska stranka. Maia Sandu se je že včeraj zahvalila volivcem za podporo. “Upam, da se bo z današnjim dnem zaključilo težko obdobje, obdobje, ki so mu v Moldaviji vladali tatovi,” je sporočila. 

V proruskem zavezništvu BECS pa so danes priznali poraz. Kot je sporočil Dodon, ki ga je Sandu premagala na lanskih predsedniških volitvah, “so takšna pravila demokracije”. Na volišča se je sicer odpravilo 48 odstotkov volilnih upravičencev. Ruski volilni opazovalci so volitve označili za razmeroma pravične, ugotovili so le nekaj kršitev, ki pa ne porajajo dvoma v rezultat volitev, je navedla nemška tiskovna agencija dpa.

Maia Sandu
Vladislav Culiomza/REUTERS

Moldavija, razpeta med Zahodom in Rusijo (ta ima posebej velik vpliv v Pridnestrju), je tesno povezana s sosednjo Romunijo. Odnos Evropske unije do Moldavije oblikuje evropska sosedska politika: Moldavija je tako ena od šestih držav, s katerimi Unija sodeluje v sklopu vzhodnega partnerstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!