Musk takoj na delo: odpustil direktorje, napovedal svet za moderiranje vsebin

Svet 28. Okt 202206:50 > 21:17 4 komentarji
Elon Musk Twitter
Dado Ruvić/Illustration/REUTERS

Zaključila se je prevzemna saga okoli Twitterja. Ameriški milijarder Elon Musk je za prevzem plačal 44 milijard evrov, po poročanju ameriških medijev pa je takoj po prevzemu odpustil izvršnega direktorja Paraga Agrawala, glavnega finančnega direktorja Neda Segala in vodjo za pravne zadeve in politike Vijayo Gadde. Zvečer je naznanil tudi ustanovitev novega sveta za moderiranje vsebin.

Večmesečni prevzem Twitterja s strani Elona Muska je končan. “Ptica je osvobojena,” je zjutraj na Twitterju zapisal novi lastnik podjetja. Musk je prevzem prvič napovedal aprila, ko je najprej postal lastnik 9,2 odstotnega deleža v Twitterju, nato pa objavil prevzemno ponudbo za 54,2 evra na delnico. Nato si je lastnik Tesle maja premislil, pri čemer je navajal pomisleke o številu lažnih računov, ki naj bi jih bilo več, kot je trdilo podjetje. Odločitev o prevzemu podjetja se je preselila na sodišče, kjer je po mnenju analitikov z močnejšimi argumenti razpolagalo aktualno vodstvo podjetja.

Musk si je še enkrat premislil in posel izpeljal na zadnji dan, preden bi sicer steklo sojenje v Delaweru.

V četrtek je Musk že prišel na sedež Twitterja, z umivalnikom v rokah, danes pa je že sprejel prve odločitve. Po poročanju ameriških medijev so morali podjetje zapustiti izvršni direktor podjetja Parag Agrawal, glavni finančni direktor Ned Segal in vodja za pravne in politične zadeve Vijaya Gadde. Vsem trem se je na Twitterju že zahvalil eden od soustanoviteljev podjetja Biz Stone.

Zvečer je Musk na Twitterju naznanil, da bo podjetje oblikovalo svet za moderiranje vsebin, v katerega bodo vključeni posamezniki z najrazličnejšimi pogledi. “Dokler se svet vzpostavi, ne bo prišlo do večjih odločitev o vsebinah ali ponovnih vzpostavitvah računov,” je pojasnil.

Musk: Rad bi pomagal človeštvu

Trgovanje z delnicami Twitterja je bilo danes začasno ustavljeno, Musk pa je po prevzemu dejal, da je platformo kupil, da bi pomagal človeštvu. “Želim si, da bi civilizacija imela skupni digitalni mestni trg,” je dejal Musk, ki si je opis na svojem profilu spremenil v “direktor tvitov”.

Novi lastnik Twitterja se je v preteklosti označil za “absolutista svobode govora” in je bil kritičen do Twitterjeve politike moderiranja, poroča BBC. V preteklosti je Musk dejal, da je bila odločitev o prepovedi dostopa do platforme nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu neumnost in da jo bo sam preklical. Ali se bo to resnično zgodilo, ni znano. Trump je sicer pred časom dejal, da se ne namerava vrniti na Twitter, ob tem pa je lansiral svojo aplikacijo Truth Social. Se pa nekateri bojijo, da bo omilitev politike moderiranja omogočila širjenje sovražnega govora. Musk je sicer v tvitu, namenjenem oglaševalcem, dejal, da platforma ne more postati “peklenska pokrajina, ki je brezplačna za vse”, ampak da mora biti “topla in gostoljubna za vse”.

Trump je danes pozdravil Muskov prevzem Twitterja. “Zelo sem vesel, da je Twitter zdaj v razumnih rokah in da ga ne bodo več vodili radikalni levičarski norci in manijaki, ki resnično sovražijo našo državo,” je zapisal v objavi na svojem družbenem omrežju Truth Social.

BBC je poročal, da je po prevzemu veliko zaskrbljenosti tudi med zaposlenimi. Musk naj bi načrtoval zmanjšanje števila zaposlenih. Po poročanju Bloomberga naj bi sicer na sestanku Musk zavrnil, da bo odpustil 75 odstotkov zaposlenih. Musk je sicer nakazal, da vidi Twitter kot osnovo za ustvarjanje “super aplikacije”, ki ponuja vse od denarnih nakazil do nakupovanja in naročanja prevozov.

Evropski komisar Muska opozoril na spoštovanje pravil EU

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je novopečenega lastnika družbenega omrežja opozoril, da bo moralo družbeno omrežje v EU igrati po pravilih sedemindvajseterice. Ob tem je spomnil, da je EU že potrdila akt o digitalnih storitvah.

“V Evropi bo ptica letela po naših pravilih,” pa je danes v odzivu na Muskov zapis tvitnil Breton. Pri tem je spomnil na srečanje z Muskom v maju, ko sta spregovorila tudi o aktu o digitalnih storitvah. Ta ponudnikom digitalnih storitev, kot so družbena omrežja in tržnice, postavlja jasne obveze za zaščito svojih uporabnikov pred nezakonitimi vsebinami, dezinformacijami in drugimi družbenimi tveganji.

Musk je takrat dejal, da je akt popolnoma usklajen z njegovim razmišljanjem, spominja francoska tiskovna agencija AFP. Svet EU je akt o digitalnih storitvah podprl 4. oktobra letos. Potrditev na Svetu EU pomeni dokončni sprejem akta. Ta bo začel veljati po 15 mesecih prehodnega obdobja.

Bretonov tvit je na družbenem omrežju Twitter pozdravila tudi slovenska ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ki je ob tem zapisala: “Trg EU, vrednote EU, pravila EU”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje