Musk zanika poročanje o bogatih donacijah Trumpovi kampanji

Svet 24. Jul 202419:38 2 komentarja
Elon Musk
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški milijarder Elon Musk je zanikal, da namerava kampanji Donalda Trumpa mesečno nameniti 45 milijonov dolarjev. Kot je pojasnil, je ustanovil svoj odbor za politično akcijo, ki ni vezan na nobeno politično stranko. Dvom v to prinaša poročanje New York Timesa, ki piše, da so na vodilnih položajih Muskovega odbora ljudje iz republikanske stranke.

Poslovnež in milijarder Elon Musk je zanikal poročila, da namerava za podporo predsedniški kampanji republikanca Donalda Trumpa nameniti po 45 milijonov dolarjev na mesec, poroča britanski BBC. Potrdil pa je, da je ustanovil svoj odbor za politično akcijo z imenom America PAC in vanj vplačuje manjše zneske.

Musk je v intervjuju s psihologom Jordanom Petersonom dejal, da njegov novoustanovljeni odbor podpira meritokracijo in osebne svoboščine in da ni vezan na katerokoli stranko. Musk je sicer Trumpovo kampanjo javno podprl takoj po poskusu atentata na bivšega predsednika 13. julija v Pensilvaniji.

Da je Muskov America PAC kljub izjavam ustanovitelja blizu republikanski stranki in Trumpovi kampanji kaže tudi njegovo vodstvo. Po informacijah New York Timesa sta vodilni vlogi v odboru zasedla Generra Peck, ki je vodila kampanjo za predsedniško nominacijo floridskega guvernerja Rona DeSantisa, in Phil Cox, nekdanji vodja združenja republikanskih guvernerjev. Blizu odboru naj bi bili po pisanju Timesa tudi nekateri drugi ljudje, povezani z republikansko stranko. Spomnimo, da se je DeSantis do januarja potegoval za republikansko predsedniško nominacijo, nato pa odstopil in podprl Trumpa.

Čeprav so donacije posameznikov za volilne kampanje v ZDA formalno omejene, vrzeli v sistemu financiranja volilnih kampanj političnim “mega-donatorjem” omogočajo, da prispevajo v sklade, imenovane odbori za politično akcijo (PAC), prek katerih nato finančno podpirajo kandidate. Odbori za politično akcijo lahko zbirajo in porabljajo neomejene zneske, pogoj je le, da se uradno ne smejo usklajevati s kampanjo kandidata, za katerega zbirajo in porabljajo denar. To zakonsko luknjo izkoriščajo tako demokrati kot republikanci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje