DeSantis izstopil iz tekme za republikanskega kandidata in podprl Trumpa

Svet 21. Jan 202421:40 1 komentar
Ron DeSantis
PROFIMEDIA

Ron DeSantis, ki je veljal za najresnejšega tekmeca Donaldu Trumpu, je zgolj 48 ur pred strankarskimi volitvami v ameriški zvezni državi New Hampshire izstopil iz tekme za republikansko nominacijo in podprl Trumpa.

Zgolj 48 ur pred strankarskimi volitvami v zvezni državi New Hampshire je guverner Floride Ron DeSantis izstopil iz tekme za republikanskega kandidata in v tekmi za republikansko nominacijo podprl nekdanjega predsednika ZDA Donalda J. Trumpa, poroča The New York Times.

“Ponosen sem, da sem izpolnil 100 odstotkov svojih obljub, in ne bom se ustavil. Jasno mi je, da želi večina republikanskih primarnih volivcev dati Donaldu Trumpu še eno priložnost. Čeprav se z Donaldom Trumpom nisem strinjal vedno, na primer glede pandemije koronavirusa in njegovega povišanja Anthonyja Faucija, je Trump boljši od sedanjega predsednika Joeja Bidna. To je jasno,” je dejal v videu, ki ga je objavil na družbenem omrežju X.

“Podpisal sem obljubo, da bom podprl republikanskega kandidata, in to obljubo bom spoštoval. Ima mojo podporo, saj se ne moremo vrniti k stari republikanski gardi iz preteklih let ali prepakirani obliki ogretega korporativizma, ki ga predstavlja Nikki Haley,” je še dejal DeSantis, ki je do danes veljal za najbolj resnega protikandidata Trumpu.

Trump je v torek že dosegel prvo zmago v Iowi, kjer je prepričal 51 odstotkov republikanskih volivcev, medtem ko je DeSantis prejel le 21, Haley pa 19 odstotkov glasov.

Po poročanju AFP še noben kandidat doslej ni izgubil nominacije, če je slavil na volitvah v prvih dveh zveznih državah, tako da bi lahko Trump z zmago v New Hampshireu že razglasil zmago na republikanskih nominacijah.

Kandidatka Haley, ki ji ankete v torek napovedujejo precej boljši rezultat, nato pa se strankarske volitve selijo v njeno Južno Karolino, se je doslej večinoma zadrževala glede kontroverznih okoliščin Trumpove kandidature, a se je zadnji teden začela spraševati o njegovi mentalni ostrini in Trumpa primerjala z 81-letnim aktualnim predsednikom Joejem Bidnom.

CNN-ove ankete v zvezni državi v New Hampshiru so DeSantisu kazale zgolj šestodstotno podporo, minimalen odstotek, ki ga mora kandidat doseči za podporo republikanskih delegatov v zvezni državi pa je 10 odstotkov. To je bil verjetno tudi razlog, da je DeSantis relativno zgodaj izstopil iz predsedniške tekme. Iste ankete medtem Nikki Haley napovedujejo 39-odstotno podporo, Trumpu pa 50 odstotno, poroča CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje