N1 v Ukrajini: V Lvovu se bojijo, da bo kulturno izjemno bogato mesto uničeno

Svet 07. Mar 202219:46 0 komentarjev

V mesto Lvov na zahodu Ukrajine se je odpravila ekipa hrvaškega N1 z novinarko Ano Mlinarić, ki je opisala, kakšno je vzdušje v mestu, kjer sicer vojna ne divja, a se še kako čuti njena bližina.

V Ukrajino vstopi le malo ljudi, novinarska ekipa hrvaškega N1 je na meji čakala okoli pol ure. “Poleg nas je bilo še ducat vozil humanitarne pomoči. V drugi smeri pa smo videli na stotine ljudi, večinoma žensk in otrok ter starejših ljudi. Mnogi so mejo poskušali prečkati peš,” se je iz ukrajinskega mesta Lvov javila novinarka Ana Mlinarić.

Na poti od meje do Lvova so se peljali skozi štiri manjša mesta. V vseh je videti barikade, ki jih varujejo skupine teritorialne obrambe. Ob vstopu v vsako mesto ljudi pričakajo vreče s peskom, je povedala Mlinarić. “Ukrajinci uporabljajo jumbo plakate za pošiljanje sporočil ruskim okupatorjem in Putinu. Na več plakatih je videti sporočila, naj se držijo stran,” je dodala.

Opisala je tudi vzdušje v mestu Lvov. “Tu je veliko ljudi. Zahod je še razmeroma varen, a tudi od tod je odšlo okoli 10 odstotkov prebivalcev. A če sešteješ ljudi, ki so prišli v Lvov, je trenutno tu okoli milijon in pol prebivalcev. Organizirane so številne nastanitve za begunce.”

Čeprav se ljudje prilagajajo, je težko reči, da se vojna ne občuti. “Čeprav tukaj ni obstreljevanj, se čuti, da so stvari drugačne. To je kulturno bogato mesto, bojijo se, da bo vse uničeno. Vitraži na katedrali so že več dni zaščiteni, zaščiteni so tudi številni spomeniki. Občasno se zaslišijo tudi sirene, stvari niso sproščene,” je še povedala novinarka N1 Ana Mlinarić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!