Na avstrijskem Tirolskem snežni plaz zasul najmanj 17 ljudi, trije mrtvi

Svet 11. Apr 202412:54 > 15:56 1 komentar
avstrijska tirolska
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na avstrijskem Tirolskem se je v dolini Ötz sprožil snežni plaz, pri čemer so umrli trije turni smučarji. Po ugotovitvah policije je bilo v bližini najmanj 17 ljudi, pri čemer jih je večina ubežala plazu.

Na avstrijskem Tirolskem se je v dolini Ötz sprožil snežni plaz, pri čemer so umrli najmanj trije smučarji iz Nizozemske, še enega pa so rešili izpod snega in ga prepeljali v bolnišnico.

Po ugotovitvah policije je bilo v bližini najmanj 17 ljudi, pri čemer jih je večina ubežala plazu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Na območju je bila v času plazu skupina turnih smučarjev. Skupno je plaz zasul štiri Nizozemce. Sprva so eno osebo izpod plazu potegnili mrtvo, drugo pa so oživljali, a je podlegla poškodbam.

Kasneje so izpod snega rešili še dva človeka. Enega od njiju so prepeljali v bolnišnico, drugi je podlegel poškodbam. Podrobnosti o zdravstvenem stanju poškodovanega turnega smučarja še niso znane.

Iskalno akcijo za dvema pogrešanima so morali začasno prekiniti, saj so prožili dodatne plazove. Tudi sicer se med reševanjem ob straneh prožijo dodatni plazovi. Na območju je bilo več helikopterjev, na pomoč so priskočili tudi reševalni psi.

Plaz se je sprožil na pristopu proti koči Martin Busch, ki leži na okoli 2.500 metrov nadmorske višine.

Na Tirolskem danes sicer velja relativno nizka druga stopnja opozorila za plazove na petstopenjski lestvici. Kljub temu so strokovnjaki opozarjali na možnost spontano sproženih in drsečih snežnih plazov. Nevarnost proženja plazov naj bi se povečala z naraščanjem temperatur in sončne svetlobe čez dan, zlasti na zelo strmih pobočjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje