Na bojišču vse več ruskih usmrtitev ukrajinskih vojnih ujetnikov

Svet 17. Okt 202421:34 0 komentarjev
Ukrajinski vojak
Foto: REUTERS/Stringer

Z ukrajinskih bojišč poročajo o vse več usmrtitvah ukrajinskih vojakov v ruskem vojnem ujetništvu. Ukrajinski uradnik, zadolžen za spremljanje kaznivih dejanj v času konflikta, poroča, da se je 80 odstotkov dokumentiranih eksekucij vojnih ujetnikov zgodilo v letošnjem letu. Zakaj ruska vojska izvaja dejanja, ki jih Ženevska konvencija prepoveduje?

Prejšnjo nedeljo je skupina devetih ukrajinskih operaterjev vojaških brezpilotnikov v zaledju fronte v ruski regiji Kursk naletela na ruske vojake. Ti so nanje začeli streljati, Ukrajinci pa so se čez čas zaradi pomanjkanja streliva predali. Ruski vojaki pa so devet vojnih ujetnikov razorožili, postavili v vrsto in jih ustrelili, v poročilu z bojišča piše ameriški neprofitni Inštitut za preučevanje vojne (ISW).

Kot ugotavlja inštitut, so ruske eksekucije vojnih ujetnikov na celotni ukrajinski fronti vse pogostejše. Vodja ukrajinskega Oddelka za boj proti kaznivim dejanjem v razmerah oboroženih spopadov Jurij Bilousov je 4. oktobra dejal, da so od začetka vojne dokumentirali 93 ukrajinskih vojakov, ki so jih ruske sile ubile kot vojne ujetnike. Bilousov je ob tem izpostavil, da se je 80 odstotkov dokumentiranih eksekucij vojnih ujetnikov zgodilo v letošnjem letu.

“Pri ISW še naprej spremljamo posnetke in poročila o usmrtitvah ukrajinskih vojnih ujetnikov s strani ruskih vojaških uslužbencev ter opažamo širši trend ruskih zlorab ukrajinskih vojnih ujetnikov na različnih sektorjih fronte, za katere se zdi, da jih posamezni ruski poveljniki omogočajo, če ne celo izrecno podpirajo,” so še navedli v poročilu.

Usmrtitve vojnih ujetnikov pomenijo direktno kršitev Ženevske konvencije, katere podpisnici sta tako Rusija kot Ukrajina. “Z vojnimi ujetniki je treba vedno ravnati humano. Vsako nezakonito dejanje ali opustitev dejanja, ki povzroči smrt ali resno ogrozi zdravje vojnega ujetnika, je prepovedano in se bo štelo za resno kršitev te konvencije,” piše v 13. členu konvencije. Konvencija med drugim tudi prepoveduje kakršne koli povračilne ukrepe, prav tako pa sili, ki vojnega ujetnika zadržuje, nalaga skrb in zaščito ujetnika pred vsakršnim nasiljem.

Rusija in Ukrajina sta si sicer v dobrih dveh letih vojne redno izmenjevali vojne ujetnike. Nekatere izmenjave so bile zelo velike kot na primer januarja letos, ko je vsaka stran izpustila več kot 200 vojnih ujetnikov.

Ukrajinske vojakinje, ki jih je ruska vojska septembra zamenjala
Ukrajinske vojakinje, ki jih je ruska vojska septembra zamenjala (Foto: PROFIMEDIA)

Usmrtitve za zastraševanje potencialnih ukrajinskih nabornikov?

Ukrajinski vojaški veteran in geopolitični analitik Viktor Kovalenko je za ameriški portal Newsweek ocenil, da so v Moskvi po avgustovskem ukrajinskem vdoru v obmejno regijo Kursk postali bolj pripravljeni za izmenjave vojnih ujetnikov. Spomnimo, da so ukrajinske enote ob presenetljivem prodoru v regijo Kursk zajele številne ruske vojake.

Kovalenko razlog za vse pogostejše ruske usmrtitve vojnih ujetnikov vidi v ustrahovanju Ukrajincev in zaviranju mobilizacije. V Kijevu so letos vrzeli v vojaških vrstah skušali zapolniti tako, da so sprejemali zakone, ki so širili možnosti mobilizacije. Aprila so tako sprejeli zakon, ki je zaostril kazni za izmikanje vpoklicu, spodbujal vpoklic in obvezal moške, da pri oblasteh posodabljajo svoje podatke o vojaški registraciji. Predsednik Volodimir Zelenski je že pred tem podpisal zakon, ki je znižal starostno mejo za vpoklic.

“Brutalne usmrtitve, ki so bile posnete in objavljene na družbenih omrežjih, so namenjene ustrahovanju potencialnih ukrajinskih nabornikov in njihovih družin, da bi se izognili naboru,” je za Newsweek sklenil Kovalenko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!